Почасни грађанин и донатор града Краљева Миломир Главчић још једну велику донацију даривао је грађанима Краљева, али и читавог Рашког округа. На посебан наменски рачун уплатио је 547.000 евра за куповину магнетне резонанце – првобитно планираних и обећаних пола милиона евра, али и додатних 47.000 евра да би се набавило све неопходно. Како је на конференцији организованој тим поводом најављено, апарат би требало да буде у функцији за 120 дана.
Уговор о куповини и испоруци апарата потписали су заступник донатора, његов рођак Радоје Главчић, и директор Опште болнице „Студеница“ Краљево Зоран Мрвић. Трећи потписник је фирма „Сименс“, произвођач апарата. 

Начелник Рашког управног округа
Небојша Симовић подсетио је да је Миломир Главчић одлучио да донира новац за набавку магнетне резонанце након што је чуо да је град планирао донаторску вечеру како би прикупио новац за куповину апарата, којег нема у целом Рашком округу. Он је захвалио Миломиру Главчићу на томе што је уплатио пун износ потребан за апарат и комплетну пропратну опрему. Како је навео, то је друга донација Главчића за Рашки округ у последњих неколико дана. Овај хумани човек дао је 30.000 евра за набавку потпуно опремљеног санитетског теренског возила за Дом здравља у Рашки.
Данашњи дан је добар за Краљево. Пре неки дан Нови Пазар је добио већу донацију од наше, али су иза ње стајале државе. Овде се један велики човек показао као једна велика држава“, рекао је Симовић и додао да ће пригодно трајно обележје на посебном месту у граду Краљеву бити посвећено нашем великом донатору, нашем пријатељу Главчићу.
Радоје
Главчић, „амбасадор“ свог стрица, истакао је колики је Миломир патриота и колико воли Србе и Србију. У писму које је упутио синовцу, рекао је да је живео у страху да га његове године не спрече да испуни обећање и задужио супругу да, ако му се нешто деси, она пошаље новац. Након што је уплатио цео износ, каже Радоје, са супругом је отишао на ручак да прославе што су помогли Србији. Он је, у име целе Србије, захвалио и стрицу и његовој супрузи Италијанки, на свему што раде за Србију.
Краљевачки новинар Мирољуб Дугалић скренуо је пажњу на то како Радоје Главчић
кроз шалу одобрава нову донацију вредности, практично, једног стана. Главчић се нашалио на рачун тога што „није направљена добра пословна процена“, па је граду зафалило 47.000 евра, које је, будући да је Дугалић посредовао и „погрешио у процени вредности апарата“, позајмио новинару да уплати граду, а затим рекао како и тај износ донира.   

Према речима директора краљевачке Опште болнице „Студеница“ Зорана Мрвића, апарат који ће бити купљен је тзв. магнетомесенса новији серијски производ, са пратећом опремом, за сва снимања. Од донираног новца биће опремљена комплетна соба тзв. кавез за заштиту од зрачења, техничка соба и соба за лекаре. Апарат, који, како наводи Мрвић, до сада није постојао на теренима у државно сектору, значиће много становницима Рашког округа, али и дела Расинског и Моравичког. Капацитет апарата, који задовољава све модерне захтеве за дијагностику, јесте 60 пацијената дневно. Будући да је тежи од пет тона, биће смештен у приземљу Хируршког блока, у за то посебно уређеном делу.

 

 

 

 

 

Дан војске Србије                                                                           23.04.2015.

Поводом обележавања 23. априла, Дана Војске Србије, представници Војске и града Краљева положили су цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине од 1912. до 1918. године. У име Војске, венац су положили припадници Друге бригаде КоВ, предвођени замеником команданта Жељком Кузмановићем. Као представник града Краљева, венац је положио заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић. Полагању је присуствовао Почасни вод Друге бригаде Копнене војске и шири колегијум команданата Друге бригаде Ков.

Након тога, у касарни у Рибници организована је војна свечаност, а у вечерњим часовима, у Дому Војске Србије, пригодан културно-уметнички програм.

            Војска Србије свој дан обележава у знак сећања на исти датум када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

 

 
 

Кзн „Дани јоргована                                                 23.04.2015.

 

Поводом традиционалне манифестације „Дани јоргована“, која се ове године одржава 23. пут, али у ширим размерама него до сада, одржана је конференција за новинаре како би организатори најавили предстојећа дешавања.

Председник Удружења српско-француског пријатељства „Света Јелена Анжујска Милан Глишовић подсетио је на то да је пријатељство српског и француског народа 1250. године крунисано браком француске принцезе Јелене Анжујске и српског краља Уроша Првог, родитеља српских владара Драгутина и Мулитина. Како је истакао, ове године је Министарство спољних послова Републике Србије, у жељи да подигне на виши ниво сарадњу Србије и Француске, иницирало да се Дани јоргована“, названи Мостови сарадње Србије и Француске  кроз векове, обележе не само у Краљеву, већ и у Београду, али и француским градовима Лиону, Ници, Кану.

„Много се учинило на унапређењу српско-француских односа. И стари народи су имали своје Јелене, а међу српским Јеленама била је и остала само Јелена Анжујска, жена краља Уроша Првог. Ове године обележавамо јубилеј 765 година. У Краљеву, Долини векова, долини јоргована, све до Брњака на Косову засађени су јорговани у част Јелене Анжујске. Ове године у томе су учествовали и Краљевчани, Рашчани, Чачани, Милановчани, људи са Косова…. У недељу, 26. априла, Краљево ће бити представљено у Београду – и туристима, и Београђанима“, рекао је Милан Глишовић, идејни творац манифестације.  

Председник Скупштине града Краљева и потпредседник Организационог одбора Сретен Јовановић захвалио је Милану Глишовићу на свему што чини дуже од две деценије на организовању „Дана јоргована“. Према његовим речима, град Краљево је до сада помагао, а ове године се укључила и Република Србија. Овај међународни пројекат, како је објаснио, биће реализован у више делова. Он је подсетио на то да је 5. марта први јоргован засадио најбољи тенисер света Новак Ђоковић, затим је, на имендан града – 19. априла, организована акција сађења јоргована „Мој јоргован за мој град“, а у недељу ће бити и дефиле, као најава манифестације „Дани јоргована“, у Београду. У Краљеву ће од 23. до 25. маја бити организовани, између осталог, и колективно венчање, спектакл са пуно учесника.

Биће то велика туристичка, историјска презентација Краљева кроз Дане јоргована, кроз оно што су нам оставили Јелена Анжујска и Урош Први. Ово је догађај не само за град, већ и за цео регион. Српски народ и у данашњим тешким данима не заборавља своју историју, наслеђе својих предака. Морамо да допринесемо да све буде боље и да наслеђе преносимо даље на наредне генерације“, рекао је Сретен Јовановић.

Према речима секретара Организационог одбора Милоша Милишића, саветника градоначелника за културу, ретки су делови света који имају тако богату прошлост као овај крај око Краљева. Захваливши свима који помажу да се ова манифестација што боље организује и бројним спонзорима, он је истакао да се град придружује Министарству спољних послова које жели да подигне односе са Француском на виши ниво и очекује да ће то што се сада ради имати свој резултат у привредној, културној, спортској сарадњи.

Потпредседник Друштва „Света Јелена Анжујска“ Радован Пековић истакао је значај тога што су се многи укључили у организацију – град Краљево, Рашки округ, Министарство спољних послова, Удружење завичајаца и Краљевчана у Београду, Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске и многи други. Како је истакао, манифестација у Београду ће презентовати све лепоте кроз које су прожете и култура, историја, духовност, традиција, љубав, романтика, туризам… У дефилеу улицама Београда, од Скупштине града, Кнез Михаиловом, до Калемегдана и Споменика захвалности Француској, биће 200-300 углавном младих из културно-уметничких друштава, школа, удружења, али и званичних представника Краљева и Београда, амбасада, Министарства. Краљево ће се тог дана представити кроз музику, песму, игру, туристичку понуду.

Осим тога, према речима директора ОШ „Вук Караџић, члана Организационог одбора Биљане Барловац, расписан је литерарни конкурс на тему „Јоргован љубави у Долини векова и краљева“, а писци два најбоља рада требало би да буду награђени путом у Француску. Деца краљевачких школа су, осим у садњи јоргована, учествовала и у снимању спота за „Дане јоргована“, а биће и на дефилеу у Београду.

Краљ и краљица овогодишњих „Дана јоргована“ су ученици краљевачке Гимназије.


 

 

Енергетска ефикасност у сектору зградарства                  22.04.2015.

 

Град Краљево већ трећу годину активно учествује у програму спровођења мера и активности на повећању енергетске ефикасности у сектору зградарства, а у склопу програмских активности које реализују ГИЗ (DeutscheGesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ), Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарство енергетике РепубликеСрбије.
Због постигнутих резултата, град Краљево је изабран као једна од четири локалне самоуправе (Краљево, Врбас, Пирот и Кучево) да, као гост ГИЗ-а, презентује постигнуте резултате на Другом међународном сајму и конференцији о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности "RENEXPO" Western Balkans одржаном у Београду 22. и 23.04.2015.
Презентацију је припремио и у име града Краљева одржао Александар Аврамовић, дипл. инж. арх, а том приликом је граду Краљеву уручена и Захвалница ГИЗ-а за постигнуте резултате и сарадњу, коју је у име града Краљева примио заменик градоначелника Милун Јовановић.

 
    
                    

  

Print Friendly, PDF & Email