У складу са овогодишњим планом и програма градског Фонда за развој пољопривреде, данас је 11 пољоприведних произвођача добило уговоре  о суфинансирању пројеката пристиглих по  другом конкурсу за подстицање развоја пољопривреде, за које је овог пута издвојено 2.500.000 динара. У питању је накнада дела трошкова за пројекте из области примарне пољопривредне производње које пољопривредници могу да искористе за набавку грла у говедарству, овчарству, козарству свињарству, живинарству, рибарству и пчеларству; у повртарству за подизање пластеника, набавку садног материјала, средстава за заштиту биља и системе за наводњавање; у воћарству за садни материјал, средства за заштиту и системе за наводњавање, као и за трошкове сертификације у области органске производње.
Овај, други по реду конкурс трајао је од 6. до 23. септембра, а у међувремену је 25. моктобра завршен  и трећи конкурс на који се пријавило више од 30 потенцијалних корисника ових средстава.

П
рема речима Драгана Чорбића, председника Управног одбора Фонда за развој пољопривреде, право учешћа на конкурсу имали су пољопривредници – физичка лица са пребивалиштем на територији града уписани у Регистар пољопривредних газдинстава као носиоци комерцијалног пољопривредног породичног газдинства у активном статусу. У питању су они којима је пољопривреда основна делатност, односно они који су осигурани као пољопривредници у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању или Здравственом осигурању са основом пољопривреда и исту обављају  на подручју града Краљева.
Председник Фонда за развој пољопивреде Драган Чорбић проценио је да ће ове године бити суфинансирано између 50 и 55 пројеката, за које ће бити укупно бити издвојено између 10 и 11 милиона динара.

“У складу са одлукама Градског већа, нових конкурса за суфинансирање до краја године неће бити, а уколико у наменском делу Фонда преостане средстава, она ће бити преусмерена у буџет за наредну годину, за када се најављују и већа издвајања за пољопривреду”, појаснио је Чорбић, који је позвао све пољопривредне произвођаче да средства искористе искључиво у намену за коју су их до.
По другом конкурсу средства су добили: Весна Павловић из Обрве, за пројекат набавке половног система за наводњавање (214.500 динара), Радојица Ђоковић из Лађеваца, за пројекат набавке оваца (90.000 динара) и за наводњавање у воћарству (272.640 динара), Томислав Стефановић из Тавника, за пројекат набавке 140 прасади (300.000 динара), Миломир Стефановић из Тавника, за пројекат набавке пет телади (205.000 динара), Раденко Чоловић, за наводњавање у воћарству (195.000 динара) и за набавку 20 јунади (300.000 динара), Весна Усиљанин из Краљева, за пројекат из области воћарства  (300.000 динара), Дугалић Срећко за пројекат набавке 200 пилића (225.000 динара), Жељко Јевремовић из Бзовика, за наводњавање “кап по кап” у воћарству и Горица Милуновић из Адрана за пројекат подизања пластеника (300.000 динара).

Градоначелник Краљева Драган Јовановић подсетио је да је град Краљево, кроз Фонд за развој пољопривреде, у ове сврхе определио скоро 60 милиона динара, од чега је 18 милиона динара опредељено за финансирање пројеката путем конкурса. На првом је, од 11 пријављених прихваћено 10 пројеката, на другом од 13 пријављених, прихваћено је за суфинансирање 11 пројеката.
“Опредељење града је да препознаје велику развојну шансу у области пољопривреде, нарочито у области примарне пољопривредне производње, сточарству, повртарству и воћарству, па ћемо се на прави начин и убудуће бавити овом проблематиком, будући да сада завршавамо буџет за наредну годину, који ће, у делу издвајања за пољопривреду, надам се, моћи да буде и већи од овогодишњег”, рекао је градоначелник Јовановић, честитајући добитницима средстава.

Члан Градског већа задужен за пољопривреду Новица Гаговић оценио је да градска власт озбиљно схвата значај пољопривреде, због чега је формирана Комисија која ће надгледати начин тошења средстава.
“Комисија ће у року од 30 дана доћи да провери да ли су средства наменски потрошена, а сада путем медија свако може да се информише о именима и презименима пољопривредних произвођача који су добили средства за развој пољопривреде, како не би било недоумица као раније”, рекао је Гаговић и захвалио се, у име градских власти, пољопривреним произвођачима што су имали поверења у град Краљево и Фонд за развој пољопривреде.
“Град Краљево је ове године за финансирање пољопривреде издвојио 57 милиона динара, јер је став актуелне власти, посебно градоначелника Драгана Јовановића, да причамо само о ономе што смо урадили, а не да се бавимо демагогијом и испразним причама”, рекао је Гаговић.

По другом конкурсу средства су добили: Весна Павловић из Обрве, за пројекат набавке половног система за наводњавање (214.500 динара), Радојица Ђоковић из Лађеваца, за пројекат набавке оваца (90.000 динара); Дејан Томашевић за наводњавање у воћарству (272.640 динара), Томислав Стефановић из Тавника, за пројекат набавке 140 прасади (300.000 динара), Миломир Стефановић из Тавника, за пројекат набавке пет телади (205.000 динара), Раденко Чоловић, за наводњавање у воћарству (195.000 динара), Предраг Перишић, за набавку 20 јунади (300.000 динара), Весна Усиљанин из Краљева, за пројекат из области воћарства  (300.000 динара), Дугалић Срећко за пројекат набавке 200 пилића (225.000 динара), Жељко Јевремовић из Бзовика, за наводњавање “кап по кап” у воћарству и Горица Милуновић из Адрана за пројекат подизања пластеника (300.000 динара).
 
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email