Управни одбор градског Фонда за развој пољопривреде донео је одлуку о додели два милиона динара за десет пројеката пристиглих по првом конкурсу за подстицање развоја пољопривреде. У питању је накнада дела трошкова за пројекте из области примарне пољопривредне производње које пољопривредници могу да искористе за набавку грла у говедарству, овчарству, козарству свињарству, живинарству, рибарству и пчеларству;  у повртарству за подизање пластеника, набавку садног материјала, средстава за заштиту биља и системе за наводњавање; у воћарству за садни материјал, средства за заштиту и системе за наводњавање, као и за трошкове сертификације у области органске производње.
Према речима Драгана Чорбића, председника Управног одбора Фонда за развој пољопривреде, право учешћа на конкурсу имају пољопривредници – физичка лица са пребивалиштем на територији града уписани у Регистар пољопривредних газдинстава као носиоци комерцијалног пољопривредног породичног газдинства у активном статусу. У питању су они којима је пољопривреда основна делатност, односно они који су осигурани као пољопривредници у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању или Здравственом осигурању са основом пољопривреда и исту обављају  на подручју града Краљева.
Чорбић је подсетио да је први конкурс за пројекте, за које су већ потписани уговори, трајао од 19. јула до 19. августа, по другом конкурсу је изабрано је још 11 пројеката, а како је у току и трећи конкурс, председник градског Фонда за развој пољопривреде искористио је прилику да позове пољопривредне произвођаче да учествују на њему.
Члан Градског већа задужен за пољопривреду Новица Гаговић захвалио се, у име градских власти, пољопривреним произвођачима што су имали поверења у град Краљево и Фонд за развој пољопривреде, позвавши их да и даље буду партнери.
"Град Краљево је ове године за финансирање пољопривреде издвојио 57 милиона динара, јер је став актуелне власти, посебно градоначелника Драгана Јовановића, да причамо само о ономе што смо урадили, а не да се бавимо демагогијом и испразним причама", рекао је Гаговић.
Он је изразио наду да ће наредне године за финасирање пољопривреде бити издвојено још више средстава, због чега је позвао пољопривредне произвођаче да користе оно што им  припада.
По првом конкурсу средства су добили: Витомир Вукадиновић из Тавника, за пројекат набавке 40 комада свиња (240.000 динара), Срећко Бојанић, за пројекат подизања засада јагода (300.000 динара), Миле Коловић из Самаила, за пројекат набавке генетског материјала у говедарству (300.000 динара), Драгана Чоловић из Ласца, за пројекат набавке заштитних средстава у воћарству (49.700 динара), Љиљана Костовић из Дедеваца, за исти пројекат (148.000 динара), Милован Чоловић из Цветака, за пројекат това јунади (300.000 динара), негослава Божић из Бзовика, за пројекат набавке шест телади (165.000 динара), за пројекте наводњавања "кап по кап" Милисава Радојевић из Милића, (63.240 динара), Миодраг Мирковић из Лађеваца (173.700 динара) и Петар Лишанин из Обрве (229.000 динара).


 

Print Friendly, PDF & Email