„Закони о раду, приватизацији и стечају су правни основ за помоћ државе предузећима у реструктурирању и зато је неопходно да радници „Фабрике вагона“ схвате да су приче о социјалном програму од 300 евра по години стажа шарена лажа“, изјавио је вечерас вршилац дужности генералног директора у том предузећу Зоран Богдановић.
Делегација у којој су, поред Богдановића били и заступник капитала Марија Савковић и два синдикална представника, вратила се вечерас у Краљево после разговора у Министарству привреде са државним секретаром Радојком Србљановићем. Директор Богдановић каже да му је, током разговора у Београду, било чудно понашање представника синдиката који су, како је рекао, прихватили мишљење да „Фабрика вагона“ у овом тренутку неможе да добије помоћ, а по повратку у Краљево одлучили да наставе са штрајком.

Председник Штрајксчког одбора Ненад Терзић, који се по повратку из Београда обратио радницима окупљеним у скупшинској сали у згради Градске управе, изјавио је да су синикати задовољни резултатима разговора.

„Добили смо уверавања да ће после усвајања сета поменутих закона радницима „Фабрике вагона“ бити исплаћене све заостале плате у висини минималне зараде, повезан радни стаж и здравствене књижице“, рекао је Терзић.

Вршилац дужности генералног директора Зоран Богдановић поручио је радницима да је, током прва четири месеца прошле године, аванс од посла уговореног за јавно предузеће „Железбице Србије“ потрошен у плате, а да посао није урађен. Он је позвао раднике да се врате у фабричке хале и додао да, под условом да менаџмент успе да обезбеди кредитно задужење за куповину репроматеријала, прва зарађена примања могу да очекују крајем маја.

„Не тражим, као што тврде синдикати, да неко ради џабе четири месеца“, рекао је Богдановић, „већ само предочавам радницима да посао који треба да радимо неће донети ни динар, јер су аванси потрошени и да неку од заосталих плата у међувремену могу да добију једино као помоћ државе, под условом да она нађе интерес да ово предузеће опстане“.

Богдановић је додао да постоји могућност да део захтева који се односи на исплату једног или два минималца буде реализован и пре усвајања сета  закона.

„Сутра ће бити направљени спискови радника и достављени ресорном министарству“, рекао је Богдановић дајући благу наду да ће, током наредне седмице, новац безусловно добити сви радници „Фабрике вагона“.

 

 

 

 

 


 

ПРЕМИНУО БРАНКО МАРИЧИЋ БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ КРАЉЕВО                               17.01.2014.

У Краљеву је данас, у 75-ој години живота, после краће и тешке болести преминуо Бранко Маричић, некадашњи председник општине Краљево и Заслужни грађанин општине Краљево.
Сутра у 11.00 часова у Сали 1 Градскe управе града Краљева биће одржана комеморативна седница, на којој ће Бранку Маричићу бити одата последња почаст, а сахрана на Старом гробљу је у 13.00 часова.

Бранко Маричић је рођен 1939. године у Жичи. Завршио је Индустријску школу у Краљеву, после чега је као металостругар радио, најпре у „Каблару“, а затим у „Фабрици вагона“. У Загребу је 1969. године стекао звање дипломираног правника. На месту заменика секретара Општинског комитета Савеза комуниста био је до 1973. године, када је изабран за генералног директора краљевачког „Аутотранспорта“.
Био је активан у великом броју друштвено-политичких организација тог времена и у њима је обављао низ одговорних дужности, а најважнија је она коју је остварио током свог мандата на месту председника општине Краљево, од априла 1982.  до априла 1986 године.
У сећањима Краљевчана Бранко Маричић остаће упамћен као председник општине у чијем мандату је 13.новембра 1982.године враћен у центар града споменик солунским ратницима који је са тог места био уклоњен  на градско гробље 1960.године,  вољом тадашњих локалних моћника.
Поред акције на враћању споменика, Бранко Маричић ће остати у сећању  Краљевчана  и као директор тада успешног „Аутотранспорта“. Током његовог  мандата изграђени су објекти, у то доба, најсавременијег транспортног  предузећа у Грдици.  За остварене резултате у свом раду Бранко Маричић је добио бројна признања, међу којима и Диплому заслужног грађанина општине Краљево, Орден рада са златним венцем и Орден за војне заслуге. 
Пензионисан је са места заменика директора „Инвестбанке“ у Краљеву. Комеморација поводом смрти Бранка Маричића биће одржана сутра ( у суботу 18. ујануара) у сали 1 зграде Градске управе у 11.00 часова, а сахрана на Старом краљевачком гробљу је у 13.00 часова. 

 

                               

Print Friendly, PDF & Email