Захваљујући средствима из буџета Града Краљева – 22.000.000,00 динара, Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ Краљево обогатило је свој возни парк са два нова IVECO камиона. Један је смећар – за сакупљање смећа, запремине осам кубика, други је подизач киштри. Уз помоћ субвенције Града, ово предузеће, чији је Град оснивач, знатно ће унапредити једну од својих делатности – комуналну хигијену.

Директор Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“ Краљево Новица Лишанин захвалио је Граду Краљеву и градоначелнику др Предрагу Терзићу на овој новчаној подршци за побољшање услова рада предузећа, које у обављању ове делатности наилази на, понекад, и веома тешко савладиве препреке.

„Захваљујући куповини мини-смећара, моћи ћемо да премостимо критичне ситуације, као што су паркирани аутомобили, уске улице, места где не можемо да приђемо великим камионима због повећаног обима саобраћаја“, каже Лишанин, додајући да, услед препрека на терену, немогућност сакупљања смећа, некада и по неколико дана, доводи и до прављења мини-депонија око контејнера. Уз помоћ камиона мање кубикаже, могуће је прићи местима предвиђеним за одлагање смећа и редовно обављати радне задатке, а све у циљу да град буде чист.

Према његовим речима, оба камиона ће бити максимално коришћена. Друго возило – носач киштри, користиће да предузећу донесу и новчану добит. Њиме ће сакупљати киштре у предузећима попут „Леонија“, „Еуро таја“, на ауто-путу…“, каже директор ЈКП „Чистоћа“ Краљево.

„Мислим да наш град полако превазилази капацитете својих јавних предузећа и да је ово једини начин да јавна предузећа прате свог оснивача. Ово није прва субвенција града. Године 2020. Град је из буџета определио 18.000.000,00 динара за куповину новог IVECO камиона који служи за пражњење подземних контејнера. Прошле године, уз помоћ субвенције Града од 15.000.000,00 динара, купили смо 300 контејнера и 1.000 канти“, каже Новица Лишанин.

Поред тога, према речима руководиоца Радне јединице Комунална хигијена Владимира Баралића, краљевачка „Чистоћа“ је прошле године од Министарства за заштиту животне средине добила на коришћење судове за смеће – 120 контејнера запремине 1,1 m3 и 131 канту од 240 литара.

„Трудићемо се да у наредном периоду школама и установама поделимо пластичне контејнере јер су они адекватни за такве установе. Извесну количину смо већ поделили неким школама. У делу око Опште болнице „Студеница“ смо поставили шеснаест нових пластичних контејнера како бисмо појачали хигијену у том делу града и како би лакше могао да се износи отпад са те локације“, каже Баралић.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић сматра да је помоћ јавним комуналним предузећима чији је Град оснивач у побољшању услова за њихово несметано функционисање помоћ самом граду односно грађанима Краљева. Издвајање средстава из буџета Града за занављање возних паркова односно опреме за рад ће повећати брзину и квалитет услуга које јавна комунална предузећа пружају грађанима. Неопходно је одржавати хигијену у граду и зато су улагања у средства за реализовање те намене неопходна. Град Краљево ће наставити да улаже у опремање и модернизацију својих предузећа у циљу побољшања услова за живот својих суграђана.

Print Friendly, PDF & Email