Чланови Градског већа на данашњој седници нису усвојили 19 предлога које су, као допуну дневног реда сутрашње седнице Градске скупштине предложиле одборничке групе Покрета „Двери“ и Покрета за Краљево. По тим тачкама дневног реда 21. седнице Градског већа, изјаснили су се, углавном, као уздржани. 
Тако су већници били уздржани по питању предлога „Двери“да одборници на сутрашњој седници размотре и усвоје  Декларацију за заштиту устава Републике Србије и подршку одлукама органа локалне самоуправе српских општина на Косову и Метохији, као и да Градска скупштина формира Координационо тело које би направило план и програм решавања проблема Срба са Косова и Метохије који се, како је наведено у предлогу одборничке групе „Покрета за Краљево“, „спремају да напусте Косово након потписивања споразума између Владе Републике Србије и представника такозване косовске владе“.

„Познато вам је да је Краљево, као град отвореног срца, већ примило 30.000 избеглица и расељених, а сада се надамо да до тога неће доћи и зато нисмо желели да прејудицирамо, нити да стварамо план за пријем људи који ће се иселити – рекао је, образлажући одлуку Градског већа, градоначелник Краљева Драган Јовановић.

Он је додао како је јединствено мишљење већника да се становништво са Косова и Метохије неће иселити, али да ће ако до тога ипак дође, град, као и увек бити спреман да реагује на прави начин.

Када су у питању остали предлози за допуну дневног реда по којима су градски већници исказали уздржаност, на седници су се могла чути образложења представника стручних служби да, или са формално-правно стране нису могући, или нису формулисани на одговарајући начин, или да не садрже неопходне критеријуме, нити процене трошкова. Било је предлога које су већници оценили као добре и реално спроводиве, иако нису правно заокружени, па је оцењено да ће Градска управа и стручне службе порадити на томе како би њихова примена била могућа у складу са прописима локалне самоуправе. Таква је ситуација била и по питању предлога да скупштина усвоји Одлуку о финансирању трећег покушаја вештачке оплодње. Овакав предлог за допуну дневног реда поднела је одборничка група „Покрета за Краљево“, али израда нацрта овакве одлуке већ је покренута од стране надлежних, па се очекује њено усвајање на наредној, редовној седници скупштине. Према речима Маје Мачужић, чланице Градског већа, за спровођење ове одлуке у овогодишњем градском буџету већ су планирана два милиона динара од укупно издвојених 2,7 милиона предвиђених за социјална давања.
Таква је и Одлука о измештању дечјег игралишта у Конареву које се налази на поседу у имовини предузећа „Електроисток-Електромрежа Србије“, а у близини далековода.

„Идеја је да таква иницијатива потекне од самих грађана Конарева, а град ће се потпрудити да за те намене определи неку нову парцелу; да ли ће је неко поклонити или ћемо је ми определити као град, мање је битно, јер је у питању игралиште које на том месту постоји више од 20 година и нема разлога да тек тако нестане“, оценио је градоначелник Драган Јовановић.
Нису усвојени ни предлози да одборници сутра расправљају о обезбеђивању бесплатних уџбеника за ученике од 1. до 4. разреда основне школе, о оснивању Фонда за субвенционисање локалних медија и Фонда за помоћ социјално најугроженијим грађанима Краљева, враћању тенка као спомен обележја на Трг светог Саве, о набавци бицикала за потребе комуналне полиције и измештању постојеће Хале спортова на локацију код Гимназије. Захтев о забрани рушења постојеће Хале спортова на период од пет година, Одељење за урбанизам, грађевинарство и стамбено-комуналне делатности оценило је као технички могућ, уз ограду да не би било у реду да се таква одлука и донесе, јер би била у супротности са усвојеним Планом детаљне регулације „Центар града Краљева“ који предвиђа дислокацију хале и отварање новопланиране улице на локацији постојеће хале.

За чланове Регионалног развојног савета за регион Шумадије и Западне Србије, за представнике локалне самоуправе и јавног сектора изабрани су градоначелник Краљева Драган Јовановић и директор „Вагоноградње“ у краљевачкој „Фабрици вагона“ машински инжењер Горан Поповић. Градски већници усвојили су и Предлог решења о отуђењу 20 квадрата катастарске парцеле у јавној својини града Краљева у корист предузећа „Хомекс“ д.о.о Краљево, по процењеној, тржишној цени од 420.000 динара, а ради формирања грађевинске парцеле..

Print Friendly, PDF & Email