„Била је ово добра и конструктивна седница Градског већа, јер смо на њој донели низ важних одлука", оценио је након данашње, 23. по реду седнице градске владе, градоначелник Краљева Драган Јовановић.
Захваљујући износу од два милиона динара опредељених у буџету за помоћ трећег покушаја вантелесне оплодње, ако одборници на наредној седници усвоје Одлуку о остваривању права на накнаду тих трошкова, град ће ове године моћи финансијски да помогне десетак парова, будући да, према речима помоћника градоначелника др Зорана Мрвића цена једног покушаја сада кошта између 195.000 и 250.000 динара. Новац ће бити уплаћиван на текући рачун једног од супружника или партнера, а не здравственој установи, а горња граница старости жена које могу да се пријаве за трећи покушај вантелесне оплодње је 44 године.
            Проблем што Рудно као туристичко и место са бројним локалним становништвом више нема лекара биће решен у складу са Законом о здравственој заштити.
            „Према члану 13а, град Краљево потписаће уговор са Здравственим центром „Студеница" и обавезати се да финансира плату лекара. ЗЦ ће, са своје стране, потписати уговор са доктором, а наша сугестија биће да изаберу лекара који ће живети на Рудну и који ће становништву, деци из тамошњег одмаралишта и туристима бити на располагању 24 часа", прецизирао је градоначелник Јовановић.
            Градски већници дазматрали су данас и дали сагласност на Програм рада и финансијски план Фонда за развој пољопривреде града Краљева за ову годину. Одлуком о буџету за 2013. годину средства за развој пољопривреде, чији је корисник Фонд за развој пољопривреде, планирана су у износу од скоро 60 милиона динара. Програмом рада и финансијским планом Фонда дефинисани су услови и критеријум за коришћење тих средстава. У питању су регресирање трошкова осигурања, плодова, младих засада, расадника и животиња, као и регресирање тошкова вештачког осемењавања уматичених крава и јуница. Средства ће моћи да буду коришћена и за суфинансирање камата за пољопривредне кредите (по кориснику од 200.000 динара до милион и по динара), за подстицање развоја пољопривредне производње, мпобољшање квалитета живота и шиења економских активности на селу кроз субвенционисање у минималном износу од 30 процената, као накнаду дела трошкова. Програмом Фонда обухваћени су и праћење реализације програма набавке и поделе висококвалитетних приплодних јуница и поделе првих женских телића, као и подршка спровођењу програма саветодавних и стручних послова у пољопривреди.
            Градски већници на данашњој седници разматрали су и Нацрт одлуке о изменама и допунама Статута града Краљева, на основу којег је утврђен Предлог одлуке за седницу Скупштине града. Она ће, како је најављено бити одржана, највероватније 6. јуна.
            „Многе ствари су, у међувремену промениле и многа решења постала архаична, па су измене и допуне Статута биле неминовне. Исказали смо и потребу за оснивањем општина Рибница и Ушће, што је тренутно у форми иницијативе", рекао је градоначелник Јовановић.
            На данашњој седници предложено је оснивање Радног тела које би расписало јавну набавку за израду студије оправданости и економске исплативости оснивања ове две општине.
            Фондација „Блиц" и град Краљево партнерски ће помоћи шесточлану породицу Димић из Кованлука. На парцели коју је обезбедио град биће изграђен стамбени објекат који ће донирати „Блиц" фондација, а кућа ће касније остати у имовини града.
            На данашњој седници Градског већа разматрано је и покретање иницијативе за преузимање дела предузећа „Аутотранспорт АД" у реструктурирању, стварањем предуслова за оснивање јавног предузећа за градски и приградски превоз путника
            Према речима известиоца већника Ненада Марковића, постоји правни основ за формирање таквог предузећа, а таква одлука ствара основ за решавање проблема трећине радника (односно 130 од 396, колико је у „Аутотранспоту" сада запослених).
            „Идеја је била да оснивањем јавног предузећа за првоз путника „пребијемо" потраживања града од „Аутотранспорта" која сада износе око 39 милиона динара", прецизирао је градоначелник.
            Према његовим речима, град би преузео и аутобуску станицу у Краљеву, 40-так аутобуса и два сервисна центра, што би релаксирало и „Аутотранспорт".
            „Интензивно водимо и преговоре са Агенцијом за приватизацију, лично сам укључен у њих и надам се да ћемо у томе успети", прецизирао је градоначелник, најављујући да ће теме о којима је Градско веће данас расправљало ићи на редовну седницу градске скупштине наредне недеље, а не на сутрашњу седницу на чијем су дневном реду, на предлог трећине одборника извештаји о досадашњем раду градоначелника, о раду Савета за економски развој и о реализацији пројекта урбане регенерације Доситејеве улице.
            „Што се мене тиче, потпуно сам спреман за расправу, а видећемо сутра шта ће рећи одборници", рекао је градоначелник Драган Јовановић, подсетивши да ће се на дневном реду седнице 6. јуна наћи и Нацрт стратегије социјалне политике града Краљева који представља основ за решавање проблема из области социјалне политике и заштите, а граду даје могућност за прибављање додатних средстава за реализацију пројеката дефинисаних овим документом.       

Print Friendly, PDF & Email