Двадесет уговора о донацији нашим суграђанима – корисницима пројекта „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група“, уручили су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и менаџер Пројекта Милка Ђурђевић.

Уговором о сарадњи, потписаним у октобру 2021. године, започета је сарадња Града Kраљева и организације Хелп на пројекту чији је општи циљ допринос смањењу сиромаштва, социјалној инклузији, одрживом и инклузивном економском развоју, као и остваривању задовољавајућих услова рада за све, путем обезбеђивања побољшаног приступа тржишту рада и запошљавању. Пројекат финансира Шведска влада, преко Шведске агенције за међународни развој и сарадњу „Сида“, и Град Kраљево, а реализује Хелп у сарадњи са Градом Kраљевом.

Пројектом је подржано 20 корисника на територији Града Kраљева да започну или развију пословне делатности добијањем захтеване опрему односно материјала за започињање или развој сопствених пословних делатности – 18 грантова у износу од 2.000 еура и два у износу од 3.600. Пројектом је подржано 14 занатских, четири услужне и две пољопривредне делатности, учешће жена у пројекту је 40 одсто, рурално становништво је заступљено са 45 процената, млади са 15 процената, дугорочно незапослени са 25 и вишечлане породице са 30 одсто.

Према речима менаџера Пројекта Милке Ђурђевић, осим у Краљеву, Пројекат се спроводи у још пет градова и општина.

„Ово је прва фаза пројекта, који ће се наставити у наредне три године. Једна компонента Пројекта ће се спроводити и наредне године. Захваљујем Граду Краљеву – не само на финансијској подршци, већ на целокупној сарадњи и помоћи коју добијамо“, рекла је представница Хелпа, истакавши задовољство што ће и Краљевчани имати прилику да започну односно развију сопствени бизнис захваљујући обезбеђеним средствима.

Како је истакао градоначелник, Kраљево дуже од деценије успешно сарађује са немачком организацијом Хелп.

„Један од резултата те веома успешне сарадње је и то што данас додељујемо 20 грантова за оне који су покренули сопствени бизнис и тиме запослили себе, чланове својих породица, али и друге раднике. Међу њима су и керамичари, ауто-лакирери, столари, тапетари, козметичари, фризери…. Веома ми је драго што ти људи који желе да обезбеде себи посао, уз помоћ свог заната зараде средства за себе и своју породицу, имају подршку организације Хелп, а и Град се потрудио да из свог буџета обезбеди додатна средства како би имали довољно новца да то и остваре“, рекао је градоначелник Краљева додајући да је на састанку са представницима Хелпа било речи и о будућој сарадњи између Града и Хелпа и истакавши да „сви они који су се до сада пријављивали на конкурсе Хелпа могу да се надају помоћи Града и у наредној години“.

Терзић је истакао да, поред сарадње са Хелпом, Град обезбеђује средства и за мере активне политике запошљавања кроз удруживање средстава са Филијалом Националне службе за запошљавање, са којом је сарадња веома успешна.

„Од тих средстава финансирамо стручну праксу за све младе људе који су завршили средње и високе школе, факултете, а још нису добили прилику да раде, али и  за зантересоване за обављање јавних радова, где средства добијају наша јавна предузећа.“

Градоначелник истиче да очекује да ће Град у будућности сарађивати и са Националном службом за запошљавање и са организацијом Хелп, али и са другим организацијама, уз подсећање да је пре неколико месеци потписан уговор о сарадњи са организацијом Нирас, која обезбеђује део финансијских средстава, а део Град из свог буџета.

Пројектом „Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група“  је, у првој једногодишњој фази у свим циљним градовима и општинама у Србији, планирана додела укупно 176 грантова у вредности од 2.000 и 3.600 евра, као и плаћене додатне стручне и пословне обуке за кориснике и чланове њихових породица.

Укупна вредност пројекта је 2.876.010,80 евра и имплементира се од јула 2021. до јуна 2025. године у 16 општина и градова у Републици Србији. Укупна вредност инвестиције за Град Kраљево у првој једногодишњој фази пројекта износи око 45.950,00 евра, а учешће Града је 12.960,00 евра или 30 одсто и односи се само на директне трошкове куповине опреме за кориснике.

Print Friendly, PDF & Email