У циљу промоције Закона о преджетвеном финансирању тј. Закона о финансирању и обезбеђивању финансирања пољопривредне производње, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) и Европска банка за обнову и развој (EBRD) организују едукативни караван. Група експерата том приликом будућим корисницима, на радионицама, приближава како Закон функционише у пракси. Министарство је Закон израдило у намери да олакша приступ финансијским средствима пољопривредницима и свим субјектима ангажованим у овом сектору. 

            Према речима помоћника градоначелника града Краљева за област пољопривреде и заштите животне средине Новице Гаговића, од 168 градова и општина, Министарство пољопривреде је изабрало град Краљево да представи Закон о преджетвеном поступку. Он се осврнуо и на позитиван учинак града у овој области.

„Град је у претходном периоду издвојио велика средства за пољопривреду и руководство сматра да је пољопривреда једна од грана привреде у које треба јако уложити. Чињеница је да смо у последње три године, преко Фонда за развој пољопривреде града Краљева, пласирали велика средства према пољопривредним произвођачим и тај негативан тренд који се тицао производње у пољопривреди је заустављен“ истакао је Гаговић.

Како је истакао Александар Милошевић, учесник у изради Закона и сарадник Европске банке за обнову и развој и Организације УН за храну и пољопривреду, овај закон ће омогућити пољопривредним произвођачима да дођу до јефтинијих средстава за финансирање своје пољопривредне производње и да та средства буду трајнија и извеснија.

„Закон дефинише многе институте који до сада нису дефинисани, нису уређени с позитивним прописима, што ће сигурно допринети да инвеститори лакше и више улажу у пољопривредну производњу. Сада је мања конкуренција финансијера, што условљава одређене монополе. Пољопривредни произвођачи немају баш много избора у погледу финансирања. Овим законом ће већи број субјеката бити заинтересован за финансирање пољопривредне производње. Као последица тога ће и цена финансирања бити нешто нижа. То су неке од основних ствари везаних за закон, који условаљава појаву веће транспарентности у поступку финансирања, а основ за то је упис уговора о финансирању у електронске регистре Агенције за привредне регистре“, рекао је Милошевић.

Закон има за циљ да успостави систем финансирања који ће омогућити пољопривредницима да на лакши и повољнији начин дођу до новца онда када им је најпотребнији – пре почетка пољопривредне производње. Ради се о краткорочним средствима, кредитори су комерцијалне банке, индустрија, трговинске куће, а пољопривредници добијена средства, према уговору са повериоцима, враћају у новцу или роби.

Према речима Бранке Мандић, из Агенције за привредне регистре, Закон о финансирању и обезбеђењу финансирања пољопривредне производње предвиђа као услов да тај уговор производи правно дејство, буде регистрован у регистру Агенције за привредне регистре. Процедура регистрације је веома једноставна, а обрасци се могу преузети на сајту Агенције бесплатно.

„Залога се конституише на будућим пољопривредним производима као гарација за финансијска средства која произвођачи добијају по основу закона од финансијера. Они та средства могу да обезбеде и залогом на другим покретним стварима и правима, хипотеком и другим средствима обезбеђења. Циљ закона су краткорочна финансирања на годишњем нивоу, средства зависе од финансијских могућности онога ко их даје, нису лимитирана“, рекла је Мандићева.   

Закон о прежетвеном финансирању је усвојен у новембру 2014. године, а ступио је на снагу 1. јуна ове године.

 


        

 

Вршњачка едукација                                                       11.12.2015.

 

 

Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, у сарадњи са ЕСТШ „Никола Тесла“ из Краљева, организује вршњачку едукацију за ученике четвртих разреда средњих школа. О утицају алкохола, непрописној брзини и значају везивања сигурносног појаса ученици саобраћајног смера Електросаобраћајне техничке школе током ове школске године разговараће са својим вршњацима у свим средњим школама у Краљеву.

Овог петка, вршњачка едукација је организована у краљевачкој Гимназији.

Статистика показује да је од 2005. до 2014. године на друмовима  Републике Србије у саобраћајним незгодама погинула 7.701 особа, а у претходних 20 година 18.769. Међу најугроженијом категоријама учесника у саобраћају су млади до 25 година.

Вршњачка едукација, кроз приказ неких животних трагедија, треба да  утиче  на свест вршњака поруком да је живот непоновљива лепота.

Према речима председника ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева Ненада Марковића, идеја јесте да се допре до младих људи који спадају у групу најугроженијих учесника у саобраћају.

„Ово је наш начин да приђемо њима, да не држимо сувопарна предавања о безбедности саобраћаја, већ да вршњаци причају вршњацима, деца деци, да их њиховим речником уводе у проблематику безбедности саобраћаја, а све у циљу да проблем безбедности саобраћаја стигне до сваког детета“, рекао је Марковић изразивши наду да ће ова предавања проширити на терен Врњачке Бање и Рашке.

Како је истакла професорка ЕСТШ Mарија Илић, идеја вршњачке едукације је ангажовање младих људи како би сами, унутар своје популације, променили начин на који доживљавају саобраћај и упознали се са разицима у којима се могу наћи.

„Циљ активности је рад на превенцији и утицање на промену свести младих људи, будућих возача, како би се избегле саобраћајне незгоде и страдање најризичније категорије учесника у саобраћају свело на минимум“, поручила је она.

Применом практичних вежби и употребом пијаних наочара које симулирају различите степене алкохолисанисти ученици су се уверили да је, услед успорених рефлекса и смањеног видног поља, вожња у таквом стању веома опасна.

Чланови Саобраћајне секције ЕСТШ раде и са основцима од првог до четвртог разреда, учећи их, кроз игру и забаву, како да безбедно пређу улицу и правилно се крећу од куће до школе, и помажу да обнове стечено знање.  

Print Friendly, PDF & Email