31. август 2013.

 

На старој средњовековној тврђави Маглич и у њеном подножју данас је уприличен догађај посвећен завршетку пројекта “Еко музеј Ибарске долине”, за чију реализацију су средства обезбедили италијанска влада и град Краљево. “Еко музеј ибарске долине” обухвата културно-историјске споменике и нематеријалну баштину, као што су средњовековни град Маглич, археолошки локалитет Лопатница и Музеј хране Студеница. У оквиру пројекта урађени су инфраструктурни радови у унутрашњости замка и на приступној стази.

У оквиру манифестације под називом “Маглич-спој традиционалног и модерног”, Културни центар “Рибница” је организовао средњовековни сабор, борбе витезова, наступали су путујући свирачи, уметници занатлије су на зидинама тврђаве приказивали своје умеће, осмишљен је програм за децу и богат уметнички програм, приређена средњовековна гозба.

Реализација овог пројекта, за који су средства обезбедили Влада Италије и регија Тренто, у Краљеву је започета 2010. године.

Пројекат је, по идеји која је потекла из провинције Трентино у региону Тоскана (Италија), реализован у оквиру програма "Seenet: транс-локална мрежа за сарадњу између Италије и Југоисточне Европе", а са циљем унапређења еколошког туризма на територијама Краљева, Ниша, Никшића, Скадра и Пећи.

Партнери у пројекту су: „Comitato Servizi Cooperacione coi Balcani“, Град Краљево и Удружење за локални развој „Содалис“ из Краљева.

            Партнере у пројекту, посетиоце Маглича, госте из Италије и представника амбасаде Италије у Србији, на тврђави је поздравио Милун Јовановић, заменик градоначелника Краљева.

            „Данас је Маглич доступан за све који пожеле да га обиђу, али ово је само један од догађаја којим ћемо покушати да га оживимо“, рекао је Јовановић и изразио наду да ће прилазна стаза која је сада проширена у наредним недељама бити и поплочана.

            Он је додао како верује да Маглич представља добар потенцијал за туристичку понуду тог краја, која ће значајно допринети развоју економије Краљева. Изаражавајући захвалност свима који су допринели да Маглич постане прави сведокм прошлих времена, заменик градоначелника је рекао да средњовековна тврђава и овај пројекат истовремено представљају пример како у будућности треба да се односимо према културно-историјским добрима.

И директор Асоцијације “Трентино за Балкан” Маурицио Камин изразио је наду да ће сарадња Краљева и италијанске провинције Трентино бити настављена и на другим пројектима.

“Наш задатак ће бити да Краљево и Србију прикажемо као одличне партнере и да на тај начин овде доведемо више туриста, али и потенцијалне инвеститоре”, рекао је Камин.

Реализација пројекта била је усмерена на три групе активности: дефинисање тачака Еко музеја на територији Краљева, Рашке и Новог Пазара, на конзерваторско- рестаураторске радове на санацији објекта Маглич, као и на активности на промоцији Еко музеја. 

Укупан буџет пројекта је 151.900 евра, при чему учешће италијанског партнера „Цомитато Сервизи Цооперационе цои Балцани“ износи 117.900 евра, а града Краљева 34.000 евра.

У оквиру манифестације којом је обележен завршетак пројекта “Формирање Еко музеја на Магличу”, на Тргу српских ратника у Краљеву је приређен концерт групе “Земља грува” који је привукао велики број младих.
 
 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email