У Краљеву је данас започета испорука пшенице и ђубрива за јесењу сетву пољопривредним газдинства оштећеним у поплавама у овом крају. Семе и ђубриво за јесењу сетву за 131 пољопривредно газдинство у Краљеву испоручила је Организација за пољопривреду и храну Уједињених нација (ФАО), која спроводи пројекат подршке пољопривредницима у оквиру програма помоћи Европске уније поплављаним подручјима у Србији.

Помоћник градоначелника града Краљева Вукосав Коњикушић захвалио је свима који су дошли да преузму донацију, изразивши наду да ће до краја сутрашњег дана подела бити завршена. Он је најавио и донацију концентрата, који ће бити дељен следеће недеље.

У оквиру овог дела програма помоћи Европске уније, биће донирано семе пшенице и минерално ђубриво за јесењу сетву, а помоћ ће добити више од 4.400 малих, породичних домаћинстава у 24 општине које су имале највеће губитке настале током пролећних поплава. Испорука пшенице и ђубрива за све 24 општине биће завршена наредне недеље, тако да ће домаћинства моћи да на време заврше јесењу сетву.

Свако домаћинство добија по 250 килограма пшенице и 300 килограма минералног ђубрива, који се купљени од домаћег произвођача по завршетку јавног тендера.

Ова помоћ представља део ширег програма за опоравак српске пољопривреде који финансира Европска унија у износу од осам милиона евра. Све активности се спроводе у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја и Министарством за пољопривреду и заштиту животне средине Републике Србије.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду  (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email