Делегација Европске уније у Србији, сваке године у последње две деценије, организује низ догађаја широм Србије којим обележава Дан Европе. Ове године покренут је ЕУ караван који ће, са жељом да се грађанима приближе вредности и идеје Европске уније, као и значај европских интеграција Србије, обићи 11 градова.

Тим поводом, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић примио је шефа сектора за управљање пројектима Делегације Европске уније Мартина Kлаукеа. Након пријема, уследио је обилазак ЕУ каравана на Тргу српских ратника, као и стазе за несметан приступ спортско–рекреативном комплексу код атлетског стадиона за особе са инвалидитетом, чију изградњу је Европска унија подржала посредством ЕУ ПРО програма.

Према речима градоначелника, на састанку је било речи о томе шта значи Европска унија за грађане Србије, шта је кроз заједнички рад делегације ЕУ, града Kраљева и министарстава у саставу Владе Републике Србије урађено.

„Говорили смо о пројектима које смо до сада реализовали, о начину како смо побољшали живот грађана Краљева и о томе шта треба радити у наредним годинама како би сви становници Србије, али и Краљева, осетили бољитак кроз сарадњу са Делегацијом ЕУ у Србији“, изјавио је Терзић, па истакао:

„Град Kраљево је један од само три града у земљи који је усвојио Стратегију интегралног урбаног развоја и трудили смо се да развијамо урбани простор. Уз помоћ Европске инвестиционе банке, град Краљево је успео да реконструише Трг српских ратника.“

Вредност овог пројекта је 36.000.000 динара, при чему је трећину средстава обезбедила Европска инвестиционе банка, а преостали износ град из свог буџета. Реконструисан је и споменик на Тргу, који сада изгледа потпуно другачије у односу на пре неколико година.

Градоначелник је подсетио на то да је заједничким финансирањем са Европском инвестиционом банком град Kраљево успео да реконструише атлетски стадион. Пројекат је вредан више од 200.000.000 динара, а средствима града изграђен је и прилаз атлетском стадиону.

„Уз помоћ Делегације Европске уније у Србији изградили смо и прилаз за приступ особама са инвалидитетом како би све особе из Kраљева, али и сви посетиоци града, могли да дођу до реконструисаног атлетског стадиона. И терени под обалом ће бити реконструисани уз помоћ Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, а већ за викенд, у суботу и  недељу, у Kраљеву ће бити одржано Државно првенство за сениоре и сениорке у атлетици, што је резултат нашег заједничког рада“, најавио је градоначелник.

Како је подсетио Терзић, Делегација Европске уније у Србији помагала је и пројекте који су од особитог значаја за развој привреде града Kраљева, као што је пројекат одводњавања у индустријској зони Шеовац.

„Када завршимо експропријацију, моћи ћемо да приступимо реализацији овог веома значајног пројекта. Поред тога, обезбеђена су и средства за израду пројектно-техничке документације за други градски прстен око Краљева. Сарадња је интензивна, дешава се у више потпуно различитих области, а средства које добијамо представљају комбинацију средстава Владе Републике Србије, делегације Европске уније и града Kраљева. То је права порука – само кроз заједнички приступ, кроз садржајан рад и сарадњу успевамо да побољшамо живот наших грађана, а то је циљ свих нас“, истакао је градоначелник.

Шеф сектора за Управљање пројектима Делегације Европске уније у Србији Мартин Клауке подсетио је на то да Европска унија постоји већ скоро 70 година,  током којих је прошла кроз период просперитета и мира у Европи. Како је истакао, Европска унија изграђена је на више основних принципа: заједнички рад, солидарност, размена информација, тржишна економија, једнакост, старање о томе да нико не остане иза нас, одрживост.

„Данашњи свет се суочава са изазовима који су везани за животну средину, за улогу Европске уније у економском развоју у свету и за потребу да стално спроводимо иновације у нашим друштвима, а знате да се са тим изазовима најбоље суочава ако заједно радимо на њима“, изјавио је Клауке.

Према његовим речима, Европска унија ће пружити подршку нашој земљи, како у реформама на националном нивоу, тако и кроз конкретне акције које су намењене локалном друштвено-економском развоју.

„Подржавамо Kраљево у многим инфраструктурним пројектима и Србију уопште. Поред оних које је поменуо градоначелник, имамо и велики програм који се односи на подршку у области економског развоја, развоја цивилног друштва, инфраструктуре. Радили смо на реализацији великог пројекта који се односи на далековод између Kрагујевца и Краљева, обезбедили смо опрему за Ветеринарски специјалистички институт и Пољопривредно-хемијску школу у Kраљеву“, навео је Клауке, па истакао да је овај караван прилика за наше суграђане да виде шта Европска унија ради за Србију и које све могућности постоје у Европској унији.

Kраљевчани ће током посете ЕУ каравана имати прилику да крену на виртуелно путовање Европом и „отворе врата“ како би уживо разговарали са људима широм Европе, да се фотографишу са мотивима и знаменитостима европских градова, као и да погледају занимљиве видео-приче о подршци и сарадњи Србије и ЕУ.

ЕУ караван је, пре доласка у Kраљево, обишао Београд, Нови Сад, Ниш, Пирот, Аранђеловац, Ужице и Kрагујевац, а наставља пут Сомбора и Вршца.

Print Friendly, PDF & Email