Европска недеља локалне демократије је годишњи европски догађај на националном и локалном нивоу, у организацији локалних власти, који се истовремено организује у свим земљама чланицама Савета Европе. Ове активности се спроводе у сврху промоције рада локалних изабраних представника и власти, с једне стране, и унапређења знања грађана о локалним властима и охрабривања грађанског учешћа на локалном нивоу, са друге стране.Обележава се са идејом да се укаже на значај поштовања Европске повеље о локалној демократији, коју су 15. октобра 1985. године усвојиле државе чланице Савета Европе.
Град Краљево обележава од 12. до 17. октобра Европску недељу локалне демократије, која се организује у циљу јачања локалне демократије и грађанског учешћа на локалном нивоу. Тема овогодишње недеље је:"Људска права на локалном нивоу".
У оквиру Европске недеље локалне демократије, ученици  краљевачких средњих школа су посетили Центар за социјални рад, Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи, канцеларију Заштитника грађана.
Циљ ових сусрета је да се приближи рад и вршење јавних овлашћења ових локалних институција, која су задужена да се баве проблемима грађана и штите њихова права. Њихов рад је презентован је од стране руководиоца и стручних лица ових институција и канцеларија. Сусрети су замишљени  интерактивно, тако да су ученици били у могућности да активно учествују у дискусијама и директно постављају питања на која су одмах добијали одговоре.
У понедељак, 17. октобра 2011. године, у Скупштинској сали бр.2, у 09.00 часова биће организовано предавање на тему локалне демократије и људских права на локалном нивоу. Учесници предавања су Мирјана Продановић, руководилац Службе за управљање пројектима и ЛЕР и Милан Вучетић, одборник у Скупштини града Краљева и ђачки парламенти краљевачких средњих школа.
Истовремено, у сарадњи са Историјским архивом града Краљева у холу испред скупштинских сала биће отворена изложба фотографија и фотодокументације под називом "Развој локалне демократије у граду Краљеву", која ће трајати до 21. октобра 2011. године.
 

Print Friendly, PDF & Email