Праксу пријема младих, чланова културно-уметничких друштава нашег града, градоначелник Краљева др Предраг Терзић сматра веома добром и мисли да је треба наставити и у будућности – могло се чути на пријему који је први човек нашег града уприличио за чланове Фолклорног ансамбла „Карановац“.   

Са радом и успесима овог релативно младог, али успешног ансамбла, који постоји од септембра 2010. године, градоначелника је упознао директор и уметнички руководилац Марко Љубојевић.

Више од 400 чланова фолклорног друштва, које функционише у просторијама КЦ „Рибница“, ради кроз фолклорне секције – почев од најмлађих, преко припремних, првог и дечјег извођачког ансамбла, до рекреативних секција ветерана. Ансамбл има и народни оркестар и школу хармонике.

Како истиче Љубојевић, имали су небројено наступа по Србији, градовима бивших југословенских република и Европе. Наступали су у Италији, Немачкој, Шпанији, али и Бачкој Паланци, Новом Саду, Нишу…

„Трудимо се да уметнички квалитет подигнемо на што виши ниво, да побољшамо културни живот града Краљева. Мислим да фолклорни ансамбли заслужују много пажње свих грађана Србије. Ми се трудимо да привучемо народне масе да им се свиди то што радимо, да промовишемо традицију и обичаје“, каже Љубојевић, истичући веома добру сарадњу са градом Краљевом односно Градском управом, Месном заједницом Рибница, установама, организацијама. 

„Био сам веома радостан када сам видео да је оволико деце дошло у салу у којој одржавамо пријеме“, рекао је градоначелник Краљева истакавши да мисли да постоји својеврсно такмичење између културно-уметничких друштава ко ће довести већи број деце, која ће бити лепше одевена, али и пристојније да се понашају и да завреде пажњу.

Градоначелник је истакао да, с обзиром на буџетске могућности, град Краљево издваја реалан износ новца. Он је подсетио на то да град Краљево годишње издваја 12.000.000 динара, као начин суфинансирања програма рада удружења грађана, од чега се чак 45 одсто издваја за културу, у два конкурсна рока годишње, према критеријумима јасно дефинисаним правилником којим се расподељују средства.

 


          

Print Friendly, PDF & Email