У оквиру акције „Фер плеј је победа", министарка омладине и спорта Алиса Марић данас је у селу Сирча код Краљева отворила фискултурну салу ОШ „Јован Цвијић".
Краљево је, после Новог Сада, други град у Србији који је посетио фер-плеј караван Министарства омладине и спорта (МОС), чији актери ће у петнаестак градова Србије разговарати о толеранцији и фер-плеју у спорту.
Јавном часу спортске толеранције, поред министарке Марић, присуствовали су и Владе Дивац, председник Олимпијског комитета Србије (ОКС), Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт Србије и Дане Корица, секретар Спортског савеза Србије који су ђацима говорили о својим искуствима на спортским теренима и витешком односу према ривалима.
"Морамо да реагујемо као родитељи, професори, наставници и тренери да васпитавамо најпре себе, а онда и децу како да избегнемо садашње немиле
сцене на спортским теренима, рекао је председник ОКС Владе Дивац.
Порука да фер-плеј значи победу сама по себи је дивна порука младима, али ми одрасли својим делима показујемо сасвим супротно, нагласио је Дивац и истакао да је спорт нешто више од игре и да су фер-плеј и хуманост у спорту значајни за једно друштво.
„Наша идеја је да са што више младих разговарамо о спортским вредностима, поштовању противника и правила, како би млади сами могли да усвоје спортске вредности и да се понашају у духу толеранције и фер-плеја", рекла је министарка Марић.
Према њеним речима, познати спортисти, освајачи медаља, спортске легенде и јавне личности подржаће сваку од акција фер-плеј каравана.
„Толеранција и фер-плеј биће тема и акције „Спорт у школе" коју МОС спроводи као начин борбе против насиља у спорту, његове превенције и едукације најмлађих", рекла је министарка Алиса Марић на отварању фискултурне сале чија је изградња трајала шест година, коштала је око 14 милиона динара, а МОС је издвојило 9.300.000 динара.
Капитени школског кошаркашког и одбојкашког тима добили су на поклон лопте које су потписали министарка, Дивац и Танасковић.
Министарка Марић се током дана састала и са градоначелником Краљева Драганом Јовановићем и његовим сарадницима и најавила отварање Канцеларије за младе у нашем граду, поред 140 које већ постоје у градовима Србије.
Према министаркиним речима, МОС је ове недеље отворио конкурсе намењене финасирању спортских и омладинских удружења које је позвала да се пријаве својим пројектима за унапређење спорта и омладинске политике.
Она је додала да је у спортске сале и терене и на територији Краљева ресорно министарство  уложило више од 30,5 милиона динара, а у току су радови у још две фискултурне сале у граду које ускоро треба да буду готове.
После састанка којем су, поред градоначелника присуствовали и његов заменик Милун Јовановић, помоћник Раде Јовановић и представници краљевачких удружења и спортиста, први човек града рекао је да ће локална самоуправа увек подржати напоре МОС.
„Максимално ћемо подржати развој и омасовљење школског и базичног спорта. То не значи да нећемо обраћати пажњу на клубове, али велики део средстава планираних буџетом ићи ће на омасовљавање спорта и на развој спорта у узрасту од 1. до 4. разреда основне школе", рекао је Јовановић.
Он је потвдио да је Канцеларија за младе пред отврарањем и да ће њен рад град помоћи изналажењем простора, најпре привремено у простору Дома друштвених организација који ће после прве сенице градске скупштине, како се очекује, Градска управа узети под закуп.
„Са првим лепим данима почће адаптација локала који се налази поред кафане „Задужбина" где ће трајно бити смештена Канцеларија за младе", појаснио је градоначелник.


 

Print Friendly, PDF & Email