„Свет науке нема границе, иако у њему нема широких друмова: до сјајних вртова стиже само онај који се, не страхујући од умора, вере по кршевитим стазама науке", поручио је градоначелник Краљева Драган Јовановић отварајући данашњи, четврти по реду Фестивал науке и културе, чији је организатор Гимназија у Краљеву. Ова школа, која је увек била стожер знања и расадник паметних, младих Краљевчана, на дан светог Ћирила и Методија обележила је и дан школе, а у ту част најуспешнијим ученицима уручене су награде.
Учесници овогодишњег дводневног фестивала су ученици и професори краљевачке и гимназија из врњачке Бање и са Жабљака, студенти и професори београдског Физичког и Хемијског факултета, Факултета техничких наука из Новог Сада, Факултета за машинство и грађевинарство из Новог Сада, као и припадници 98. Ваздухопловне бригаде из Лађеваца.
Посетиоци током фестивала који се завршава у суботу, 25. маја, имају прилику да учествују у огледима и презентацијама из физике, хемије, математике, биологије, историје, географије и ликовне културе. Циљ организовања фестивала је популаризација науке, са акцентом на спој потреба људи за новим сазнањима и потребе за новим технологијама.
У оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње, који финансира Европска унија, гости краљевачких гимназијалаца су ученици и професори Гимназије са Жабљака, који су током априла десет дана били домаћини ђацима Гимназије Краљево. Према оценама посетилаца, и овај, четврти по реду, Фестивал науке и културе, доказ је да наука обећава само истину и учи човека да ту истину поштује.
„Улагање у знање је најсигурнија и најпрофитабилна инвестиција", оценио је градоначелник Драган Јовановић и у свом обраћању медијима искористио прилику да похвали ученике и професоре краљевачке Гимназије за изузетне резултате које су на бројним такмичењима постигли ове године.
Директор Гимназије Краљево Мирослав Видић навео је да ова школа дугује велико признање Граду Краљеву и бројним спонзорима који су помогли одржавање фестивала. Он је изразио наду да ће, број посетилаца ове године бити далеко већи под прошлогодишњих око 4.000 посетилаца.
Изазов је оно што науку води напред, а природа даје јасне одговоре и инспирацију само ако умемо да је посматрамо на прави начин, поручују учесници фестивала, па је свака од учионица у којој су приказивана најновија достигнућа из различитих области била препуна ђака које су фасцинирали бројни огледи: осцилирајући звучни таласи које прати пламен, огледи из групе за обраду говора и дигиталну обраду слика или термовизијска камера која мери температуру тела,
„Некада свет није спреман за открића зато што су превише испред свог времена. То је обично цена тријумфалног успеха, а ја сам сигуран да данас и овде има оних који су спремни да тако плате цех своје генијалности", речи су градоначелника Драгана Јовановића, који је поновио жељу локалних власти да се што више младих после школобања врати у родни град.


Print Friendly, PDF & Email