Састанак на коме је потписан Анекс уговора – о формирању ширег тима за палијативно збрињавање између ЗЦ „Студеница“ и УГ „Раскршће“, уз подршку града Краљева, одржан је у петак, 14. марта 2014. године, у просторијама Градске управе града Краљева. На састанку је било речи о месту и значају палијативног збрињавања, искуствима и изазовима у овој области рада, улози и доприносу цивилног друштва, као и актуелној ситуацији у области палијативног збрињавања на територији града Краљева и улози и доприносу цивилног друштва у овој области.

Палијативно збрињавање је приступ који побољшава квалитет живота пацијента и породице, суочавајући се са проблемима који прате болести које угрожавају живот кроз превенцију и отклањање патње путем раног откривања и непогрешиве процене и лечења бола и других проблема: физичких, психосоцијалних и духовних.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић изразио је задовољство због тога што се велики тим укључио око палијативног збрињавања наших суграђана.

„Надам се да ће најтежи болесници у нашем граду, којима је због болести битно скраћена дужина живота, имати ту могућност да, тако што ћемо сви заједно да урадимо нешто, њихова патња буде ублажена. Истовремено, потребно је и да охрабримо породице за оно што их очекује. Надам се да ћемо ускоро сви заједно учинити све што је у нашој моћи да ову услугу успоставимо“, изјавио је заменик градоначелника.  

            Откако је Министарство здравља 2009. године донело Стратегију за палијативно збрињавање, урађено је много тога – кроз донацију је добијена опрема за болнице и домове здравља, као и више од 140 возила, Министарство је определило новац за опремање јединица за палијативно збрињавање, почеле су едукације медицинских и немедицинских радника који учествују у процесу (више од 2.000 лекара и сестара, психолога, социјалних радника и других је обучено). Изменом и допуном закона о здравственој заштити, предвиђено је оснивање центара за палијативно збрињавање, а и удружењима грађана омогућено је да се тиме баве.

„Планирано је да се, до 2015. године, оформи 28 јединица. До сада је отворено око 8-9, а очекује се ових дана отварање још једне. Потребна је едукација грађана како би схватили шта је палијативно збрињавање, да је то заправо свеобухватни приступ и пацијенту и породици“, рекао је представник Министарства здравља др Владимир Чакаревић.

Директор прве организације ове врсте у Србији БЕЛхосписа Зоран Пурковић представио је ову организацију, од самог оснивања, преко основних циљева, до финансирања. Према његовим речима, само заједно локална самоуправа, Министарство здравља и удружења могу да успеју у спровођењу палијативног збрињавања. За успешно спровођење потребан је мултидисциплинарни тим – лекар, медицинска сестра, социјални радник, психолог, духовник, волонтери, и то од самог почетка лечења, као и након смрти пацијента. Он је нагласио спремност да се помогне другим организацијама и ван Београда, као и да се подржи шири тим УГ „Раскршће“ у даљем стручном оспособљавању и успостављању других видова сарадње.

Директор ЗЦ „Студеница“ др Звонко Веселиновић сматра да је неопходно да се што пре крене у реализацију овог пројекта.

„То је корак напред за град. Направити добар систем одрживости – то је свакодневни задатак – имамо кадар, простор, добру вољу, мало помоћи нам треба и аплицираћемо. Очекујем да у хоспиталном делу крајем ове године заживи све оно што захтева један такав третман наших најтеже оболелих суграђана“, рекао је директор ЗЦ „Студеница“.

            Заступник УГ „Раскршће“ Петар Јекнић подсетио је да је Стратегијом за палијативно збрињавање предвиђено да тај посао раде тимови. Краљево, иако није обухваћено Стратегијом, има иницијативу, каже он. Потребно је стручно оспособљавање и сви могу помоћи реализацији идеје о палијативном збрињавању грађана Краљева. Јекнић је истакао изузетну сарадњу са ЗЦ „Студеницом“, градом Краљевом, Министарством здравља, као и БЕЛхосписом.

„На услузи особама којима је услуга потребна налази се ужи, медицински тим, и шири – немедицинске струке. Још шири тим чине локална самоуправа, медији, Центар за социјални рад, Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи и друге инстанце које могу да помогну. И пацијенти и чланови породица су циљна група, али и медицински радници. Преко Службе кућне неге за који дан почеће реализација конкретних ствари на терену, али од септембра треба да се аплицира за први пројекат града Краљева како би шири тим на терену могао да уради свој посао“, каже Јекнић.

Заступник УГ „Раскршће“ представио је шири тим за палијативно збрињавање и представнике организације „Зора“ (волонтере). Састанку су присуствовали и помоћник градоначелника др Зоран Мрвић, директор Дома здравља Љубомир Стевановић и начелница Службе кућне неге Радмила Новаковић.

НА овом састанку, потписан је и Уговор о пословно-техничкој сарадњи између БЕЛхосписа и УГ „Раскршће“. 

Print Friendly, PDF & Email