Иако данас већина земаља тврди да се код њих људска права и слободе у потпуности остварују, феномен ропства постоји и у 21. веку, јер су милиони жена, деце, али и мушкараца приморани на проституцију, служење у кућама, рад на плантажама, просјачење и друге видове принуде. Са циљем превенције трговине људима, као највеће и најпрофитабилније криминалне радње, у Краљеву је данас формирана Мрежа за подршку жртвама и превенцију трговине људима у Републици Србији.

Формирање ове мреже иницирано је у склопу пројекта “Локалне заједнице у борби против трговине људима”, који организују невладина организација (НВО) “Атина”, у партнерству са Новосадским куманитарним центром (НСХЦ) и у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије уз финансијску подршку Европске уније и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије.

НВО “Атина” у Србији, и шире, позната је као НВО која за циљ има спречавање ове, како се оцењује, највеће и најпрофитабилније криминалистичке активности.

– Ова мрежа представља формирање базе на основу које ће се сви актери који се у Краљеву баве заштитом жртава трговине људима, умрежити, усагласити и заједнички координисати, како на пољу заштите жртава трговине људима, тако и на пољу превенције – каже Јелена Хрњак, координатор овог пројекта испред НВО “Атина”.

Мрежу, која ће бити подршка институцијама и организацијама које су укључене у пружање подршке жртвама трговине људима, али и учествовати у превентивним активностима чине представници Центра за социјални рад, Министарства унутрашњих послова, Вишег јавног тужилаштва, здравствених установа, локалне самоуправе, филијала Националне службе за запошљавање, Црвени крст, школе и организације цивилног друштва. Мрежа има задатак да унапреди програме подршке и заштите како би локална заједница на прави начин била подстакнута да учествује у превенцији трговине људима.

– Ми смо протеклих година углавном радили на превентиви и немамо намеру да ширимо панику тврдећи да се ради о великом броју девојака које су биле жртве трговине људима. Било је случајева да су девојке са територије других градова у Србији довођене у Краљево и овде, наводно, продате, али нисмо дошли до сазнања да су оне заиста биле жртве тговине људима – навео је Милорад Јовановић из Одсека за странце Полицијске управе у Краљеву.

Према његовим речима, била је случајева и лажног пријављивања, када су наводне жртве изјављивале да су лагале да су биле продате и сексуално експлоатисане.

Србија је земља порекла транзита и дестинације жртава трговине људима, деце, жена и мушкараца којима се тргује у сврху принудног рада, принуде на просјачење, сексуалне експлоатације, принуде на вршење кривичних дела и друге нелегалне радње. Недостатак могућности образовања, висока стопа незапослености, недоступност социјалне и здравствене заштите, као и одсуство правовремене и ефикасне заштите особа, чине да се велики број грађана нађе у потенцијалној опасности од трговине људима.

– Краљево је град који је, на неки начин, сам себе изабрао да буде део овог пројекта због великог броја особа које су, као потенцијалне жртве трговине људима, идентификоване овде и на подручју које покрива Полицијска управа Краљево – додала је Јелана Хрњак из НВО “Атина”.

Проблем постојања трговине људима захтева систематски ангажман и сарадњу државног и невладиног сектора. Зато локалне заједнице имају кључну улогу у сузбијању трговине људима, проблема због којег, како се процењује, сваке године око 900.000 људи у свету постаје жртва људи који на њима зараде и до 60 милијарди долара за годину дана.
 
 

           

 

 

 

 

АКЦИЈА „ТРАКТОР НА ПУТУ“ – БЕЗБЕДАН И УОЧЉИВ“                                         27. април 2013. 

 

Према подацима Полицијске управе у Краљеву, на територији Краљева прошле године двојица тракториста изгубила су живот, а у преосталих седам саобраћајних несреће у којима су учествовали трактористи, све су биле са лакшим или тежим повредама и великом материјалном штетом. Са циљем да се број саобраћајних несрећа у којима су учесници трактористи што више смањи, Савет за безбедност града Краљева, заједно са Дунав-центром и саобраћајном полицијом, покренуо је кампању „Трактор на путу – безбедан и уочљив“. У Ратини је данас одржана прва у низу акција о безбедности тракториста као учесника саобраћаја током које су организатори желели да све возаче трактора упознају са новим законским прописима.

            – Узроци таквих несрећа најчешће су неуочљиви трактори, због чега током данашње акције делимо одређени број ротационих светала, како би та возила и у условима смањене видљивости и мрака, могла да буду уочљива – речи су Ненада Марковића, председника Савета за безбедност.

            Према речима Милијана Радисављевића, управника „Дунав-центра“ Краљево, уколико је претходних година и било недоумица у вези са применом новог Закона о безбедности саобраћаја, сада је коначно дефинисано и јасно да су регистрација трактора, односно овера његове техничке исправности, обавезни сваке године.

            – Сваки учесник у саобраћају мора код себе имати и возачку, и саобраћајну дозволу, која подразумева да је извршена провера техничке исправности, урађена полиса осигурања и да су уплаћене таблице, чиме је возило добио трајну регистрациону налепницу – појаснио је Радисављевић, додајући да је сваке наредне године обавезна само провера техничке исправности возила и плаћање полисе осигурања.

            За почетак кампање „Трактор на путу – безбедан и уочљив“ одабрана је управо Ратина, јер је уочено да је на делу магистралног пута М-5 Краљево-Крушевац, управо на потезу од Ратине до Врбе, највећи број несрећа у којима су учествовали трактористи. Трактористи из Ратине и околних села имали су прилику да се упознају са законским прописима, понудом за брзо осигурање и регистрацију трактора и приккључних уређаја, али и да обаве визуелни преглед трактора. Према подацима Саобраћајне полиције, најчешћи узрок несрећа у којима су учествовали трактористи су вожња под дејством алкохола и неосветљеност возила.
 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email