Јединствени симбол препознавања православне вере – крст висине 33 метра, сходно земаљским годинама Христовим, повише Краљева, на највишем врху планине Столови на надморској висини од 1.375 метара – Усовици, освештали су свештеници Жичке епархије.

Упркос лошим временским условима – магли, киши, ветру и хладноћи, велики број мештана Жиче и Kаменице, планинара, представници локалне самоуправе, установа, предузећа, институција и удружења присуствовао је свечаности освештавања.

Пред почетак освећења крста, који ће на прилазу Краљеву бити видљив из свих праваца са велике даљине, кишу и облаке заменило је сунце.

Председник Организационог одбора за изградњу православног крста на Столовима протојереј ставрофор Љубинко Kостић захвалио је Епархији жичкој, црквеним општинама и свештеницима, краљевачким јавним комуналним предузећима, приватним и државним предузећима из Краљева, али и Чачка и околине, људима добре воље широм Србије и из дијаспоре, инжењерима и појединцима, који су донацијама, добровољним прилозима и радом допринели да се овакав саборни подвиг и подухват спроведе у дело.

„Велику захвалност исказујемо свима који се својом помоћи наслонише на ово здање“, поручио је протојереј ставрофор Љубинко Kостић, па додао да  предстоје радови на осветљењу и мањи послови на уређењу, за које се, такође, прикупљају донације. Како је појаснио, планирано је да крст буде осветљен белом, а за велике празнике црвеном бојом.

„Најпоузданији докази постојања једног народа јесу његове богомоље и обележја вере. То су, заправо, тапије његовог постојанства. Крст је, у хришћанској вери, знак љубави и праштања. Крст, дакле, има ‘силу’ богољубљења и братског праштања“, истакао је помоћник градоначелника Kраљева Милош Милишић.

Он је честитао и захвалио свима који су својим радом и донацијама подигли ово знамење.

„Сигуран сам да ћемо у наредном периоду успети и да га осветлимо. Да се надалеко види и да светли – нашом љубављу и разумевањем“, поручио је Милишић.

Иницијатор овог, грађевински и организационо, јако захтевног пројекта, који је осмишљен 2007. године, било је Планинарско-смучарско друштву „Гвоздац“ из Краљева. У име друштва, окупљенима се обратио и захвалио на подршци у реализацији овог пројекта Милутин Вукосављевић, а Радован Пековић из Удружења гуслара „Жича“ извео је једну песму уз гусле.

Сама конструкција челичног крста, чији је распон 21 метар, тешка је 16,5 тона, а више од 140 кубика бетона и око 6,5 тона арматуре уграђено је у темељ са постаментом. Машине и конструкција допремљени су на надморску висину од 1.375 метара по планинским условима и тешко приступачном терену.

Његово преосвештенство епископ жички Јустин освештао је темеље крста, 2. јуна 2018. године, и у њих положио Повељу.

Tом приликом владика је нагласио: „Где год се о крсту мисли и говори, то је велико дело. Крст је симбол милосрђа и љубави Божје према палом роду људском. Крст је симбол који повезује Бога и човека. Ко приклони главу своју под моћну руку Божју, он постаје силан и моћан. Крст подижемо не у славу своју, већ у славу Божју.“

Print Friendly, PDF & Email