Краљево је први град у Србији у који је стигао гласачки материјал за локалне изборе на Косову и Метохији 3. новембра. Према речима Слободана Станишића, повереника за избеглице у Краљеву, у поштанским пошиљкама пристиглим из Централне изборне комисије Косова било је много грешака код наведених имена, презимена и адреса на које су упућене.
„Одлучили смо зато да све оне којима је потврђено бирачко право позовемо да гласају у холу Клуба одборника у згради Градске управе, а тајност њиховог гласања је загарантована“, каже Станишић.

Према његовим речима, у Повереништво за избеглице у Краљеву стигло  је 327 поштанских пошиљки са бирачким материјалом.

„Проблем је што пошиљке стижу сукцесивно, а наредних дана очекујемо одговоре и на велики број жалби које су бирачи којима је оспорено бирачко право упутили Централној изборној комисији Косова“, навео је Станишић, подсетивши да је, на око 1.400 захтева за упис на бирачки списак расељених са пребивалиштем у Краљеву, стигло 1.078 одбијеница.

Он је појаснио да сваки коверат носи ознаку посебне тајности који особа са бирачким  правом после гласања сама запечати.

Повереништво за избеглице у Краљеву пружа техничку подршку слањем гласачког материјала поштом, а трошкове поштарине сноси Европска организација за безбедност и сарадњу (ОЕБС). Бирачи који то желе могу и лично да пошаљу своје коверте, преузимајући на себе плаћање тошкова поштанских услуга. Грађани са бирачким правом на овај начин моћи ће да дају свој глас за локалне изборе који се на Косову и Метохији одржавају у недељу 3. новембра, још данас и у суботу, 26. октобра у холу Клуба одборника у згради Градске управе у Краљеву.

 

 

Print Friendly, PDF & Email