У вишедневну посету граду Краљеву, од 3. до 8. августа, допутовали су гости из Француске, из нашем граду партнерске лионске општине Сен Фоа. Међу њима су представници Удружења Fidégones, из Лиона, које се бави питањима културе и спорта за омладину и ради на међународном плану, нарочито са два побратимска града – у Немачкој и Енглеској, као и са партнерским градом Краљевом, и хора Chantefable, из Сен Фоа, који постоји већ тридесет година. Делегацију предводи Томас Шарије, син некадашњег званичника општине Сен Фоа Жерара Шаријеа, који је један од зачетника ове француско-српске сарадње. Гости ће током боравка у нашем граду бити смештени у породицама.

Представници града су, поред културно-уметничког и музичког програма и обиласка културно-историјских знаменитости, за госте, и њихове домаћине, приредили свечани пријем. Са представницима партнерске општине састали су се заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић, саветник градоначелника за културу Милош Милишић, помоћник градоначелника Вукосав Коњикушић, као и директори и представници Народног музеја и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ и КУД „Абрашевић“.

Гостима је добродошлицу пожелео заменик градоначелника Милун Јовановић, који је уједно захвалио и Краљевчанима који су у своје домове примили представнике партнерске општине из Француске. Истакавши значај наставка сарадње, Јовановић је поздравио званичнике и града Лиона и општине Сен Фоа.

„Желим да упутим позив нашој партнерској општини да наставимо сарадњу и у области културе и у другим областима – привреди, спорту, здравству, образовању. Ако кажемо да су људи ресурс, а јесу, онда је најбољи начин да се на оваквим разменама што ближе упознамо и пренесемо позитивна искуства“, поручио је заменик градоначелника, истакавши да постоји идеја за успостављање и привредне сарадње с обзиром на то да Краљево има потенцијала за пољопривредну производњу, а и Француска је пољопривредна земља. Он је подсетио на то да ми већ имамо француско-српске компаније на својој територији, али да треба и даље улагати и заједнички стварати доходак преко пољопривредних производа.

Председник Удружења Fidégones Тибо Будо захвалио је на топлој добродошлици и представницима града и породицама-домаћинима.

„За нас је велико задовољство и част што смо овако дочекани у Краљеву. Има десет година како је потписан протокол о партнерству између Сен Фоа и Краљева. Желимо да се окренемо сарадњи са омладином да бисмо остварили културне везе између омладине Сен Фоа и града Краљева“, рекао је Будо.

Председник хора Chantefable Миреј Бринети пренела је и утиске осталих.

„Част нам је и задовољство што смо позвани у оквиру културног партнерства између Сен Фоа и Краљева. Наш циљ је да промовишемо француску песму, што смо већ радили у градовима са којима је Сен Фоа партнер. Желимо да продубимо односе са Краљевом, да наставимо сарадњу. Захваљујемо свима који су нам помогли око доласка и боравка у вашем граду“, рекла је гђа Бринети.  

            Након пријема у градској кући, делегација општине Сен Фоа из француског градац Лиона обишла је манастир Жичу, а затим и Споменик отпора и победе у парку код железничке станице. У вечерњим часовима, у сарадњи са КУД „Абрашевић“, гостујући хор из Француске приредио је концерт са богатим репертоаром француских песама.


 
 
 
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email