Национална служба за запошљавање Филијала Краљево, у сарадњи са Градом Краљевом, презентoвала је јавне позиве и конкурсе Националне службе за запошљавање за 2022. годину.

Члановима Локалног савета за запошљавање Града Краљева, који су уједно и представници установа са којима Национална служба сарађује – Центра за социјални рад, Регионалне привредне коморе Краљево, Школске управе, Регионалне агенције за развој Рашког и Моравичког округа, Канцеларије и Савета за младе Града Краљева, Савета за родну равноправност, Удружења особа са инвалидитетом, Удружења Рома, Удружења пословних жена „Илинка Илић” Краљево, који су присуствовали презентацији, представљена је одлична сарадња Националне службе и локалне самоуправе, значајни резултати које су заједнички постигли на решавању проблема незапослености, као и програми које заједнички финансирају.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да је претходне године усвојен Локални акциони план запошљавања за период од 2021. до 2023. године, у коме је предвиђено неколико веома значајних циљева.

„Најважнији циљ је смањење незапослености на територији града Kраљева, али и повећање запослености теже запошљивих група становништва. Заједно са краљевачком филијалом Националне службе за запошљавање смо претходне године уложили значајна финансијска средства како бисмо финансирали стручну праксу, јавне радове и програме самозапошљавања незапослених лица. Град Kраљево је обезбедио 8.000.000 динара из буџета за суфинансирање активних мера политике запошљавања, а краљевачка филијала НСЗ додатних 7.850.000 динара. У буџету за 2022. годину за запошљавање смо определи укупно 13.601.000, при чему ћемо 8.000.000 динара удружити са НСЗ, а преостали износ са другим организацијама – ХЕЛП-ом и НИРАС-ом, како бисмо поново успели да обезбедимо средства првенствено за куповину алата и машина који ће допринети самозапошљавању људи који желе да сами себи обезбеде посао покрећући сопствени бизнис. Циљ је да сарађујемо и даље са Националном службом за запошљавање, а све у корист грађана Краљева који желе да дођу до посла“, рекао је градоначелник нагласивши да је данас у Краљеву неупоредиво лакше доћи до посла него пре седам-осам година, јер се отварају нове фирме.

Он је истакао да у „Леонију“ и „Тај групи“ сада ради 4.900 радника – 3.800 у „Леонију“, 1.100 у „Тају“, али су и домаће, краљевачке фирме, увећале број запослених – у ГИР-у ради више од 800 радника, а отварају се и нове фирме.

„Зато је важно да се сви заједно потрудимо да теже запошљиве групе лица стекну нова знања и вештине како би на тржишту рада могли да пронађу посао. Морамо да увећавамо број запослених јер по том основу не само да доприносимо буџетима њихових породица, где ће сада имати, уместо некада ниједне плате, две или три зараде у кући, већ ће њихово запошљавање омогућавати веће приходе по основу пореза на зараде, чиме се пуни буџет града. Кроз увећање буџета града имаћемо више новца и за асфалтирање, нове путеве, мостове, изградњу канализационе и водоводне мреже… Циљ нам је да се наш Град убрзано развија и мислим да у томе успевамо“, поручио је др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Како је навео, сарадња са Школском управом не омогућава да се смањи тренутно незапосленост, али, захваљујући моделу дуалног образовања у неколико краљевачких средњих школа, чини се много да свршени средњошколци добију могућност да одмах по завршетку школовања добију посао.

Директор Филијале Националне службе за запошљавање Краљево Снежана Прелић је подсетила на то да је Национална служба за запошљавање 31. јануара расписала 12 јавних позива за 2022. годину, као и да је за ове програме и мере издвојено 800.000.000 више него протекле године. Како је, према њеним речима, из буџета за овај подстицај издвојено 6.800.000.000 динара, и обухват лица који је планиран биће већи него прошле године. Иако се последњих пар година привреда бори и отежано послује због ковида, према речима Снежане Прелић, за тржиште рада у Краљеву се то не може рећи јер се број регистрованих незапослених лица на евиденцији смањио за 1.000.

„Други показатељ је повећан број захтева и потражња послодаваца за радном снагом. Прошле године смо имали потребе за 2.300 запослених, а директним посредовањем Филијале Краљево у самом Краљеву је запослено 1.780 лица – за 19 одсто је повећана потражња за радном снагом. На евиденцији Филијале крајем децембра је било 7.700 незапослених, а структура радне снаге је таква да је потребно порадити на њој. Зато су ови програм и јавни позиви, пре свега програми обука и преквалификација, веома популарни и усмерени на теже запошљиве категорије као што су млади до 30 година старости са ниским квалификацијама, деца у хранитељским породицама и домском смештају, старији од 50 година, чија се цифра знатно повећала у односу на прошлу годину. Од укупног броја 40 одсто су лица старија од 50 година, 60 одсто од укупног броја су жене, затим корисници новчано социјалне помоћи, Роми, особе са инвалидитетом, вишкови… све су ово дугорочно незапослени који на запослење чекају дуже од годину дана“, рекла је директорка краљевачке филијале Националне службе за запошљавање истичући да су сви програми и мере усмерени на ове категорије како би се побољшала структура радне снаге на тржишту рада.

„Захваљујући овим програмима и мерама, у протеклој години се запослило више од 400 Краљевчана и у те сврхе је издвојено 82.000.000 динара. Град последњих неколико година издваја значајна средства, која су увек добродошла. Протекле године су, уз три програма – стручна пракса, јавни радови и самозапошљавање, запослена 92 лица и 15.500.000 динара удружених средстава су Град и Филијала искористили. Ове године очекујемо веће резултате с обзиром на то да је финансијски обим средстава већи“, сматра Снежана Прелић.

Она је навела да су значајна средства издвојена у буџету за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом и да се, само у току ове године, у Kраљеву запослило, разним видовима ангажовања, 80 особа са инвалидитетом са евиденције Филијале за запошљавање Kраљево.

Преузмите:Print Friendly, PDF & Email