Пољопривредни произвођачи са територије града Краљева и ове године потписали су уговоре са Градом о додели средстава за подстицаје инвестицијама у физичку имовину пољопривредних газдинстава, у оквиру Програма подршке спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2022. годину на територији града Краљева.

Од 5. маја до 3. јуна ове године, колико је трајао Јавни оглас за пријављивање пољопривредника – носилаца пољопривредних газдинстава, стигло је 150 пријава. Према речима Драгана Чорбића, из Одељења за привреду и финансије Градске управе града Краљева, 145 пољопривредника је остварило право да добије средства, један је одустао, а четворо нису испунили услове. За ту намену, од предвиђених 37.000.000, потрошено је 30.020.000 динара.

Највише пољопривредника је добило средства у сектору млеко – за набавку уматичених крава и јуница – 90. У сектору месо – што подразумева набавку телади за тов, 41 корисник је добио средства. Девет је потписника уговора у сектору воће и поврће – што обухвата набавку садног материјала, крчење и припрему земљишта, набавку пластеника, а пет је у сектору пчеларство – што подразумева набавку пчелињих друштава и опреме за пчеларство.

Прена Чорбићевим речима, максималан износ средстава који могу да добију је 250.000 динара. Средства ће им у року од 15 дана од потписивања уговора бити уплаћена. Током претходне седмице, уговоре је већ потписало четрдесет пољопривредника на које се воде домаћинства.

Пољопривредницима ова средства веома значе да започну односно наставе да се баве одређеном пољопривредном делатношћу. Међу овогодишњим потписницима су и они који за средства конкуришу из године у годину, у зависности од тренутних потреба, а у чему им је новчана подршка Града драгоцена.

Град сваке године издваја средства за подстицај руралног развоја. Ове године је у буџету Града Краљева за 2022. годину, за пољопривреду, укупно издвојено више од 80.000.000 динара.

„Поред средстава која добијају пољопривредници потписници уговора, Град је определио и средства која ће користити пољопривредици који желе да оду на сајмове, а први пут ове године град Kраљево ће обезбедити средства за одлазак на сајам пољопривреде у иностранству. Мислим да је јако важно да пољопривредници, поготово они млађи, оду на сајмове, тамо науче нешто ново, виде нешто ново, буду у прилици да купе и машине и алате, унапреде своје знање… Ми ћемо сваке године обезбеђивати средства и за те намене“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић подсетивши на то да су некада наши пољопривредни произвођачи чекали у редовима како би се пријавили за расподелу средстава за пољопривреду, а данас се то ради на потпуно другачији начин – „по расписаном конкурсу пољопривредници имају рок за предају документације, могу чак сами себе да избодују јер је транспарентно на који начин се врши бодовање“.

Град се труди да помогне, поготову млађим људима, тако да млади који живе на селу добијају додатне бодове, а они који имају четврти степен стручне спреме и више од тога добијају још додатних бодова.

„Наш циљ је да помажемо људима, поготову младима који живе на селу и ту желе да остану и опстану“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзићприликом потписивања уговора са пољопривредницима, међу којима су углавном биле млађе генерације.

Фото са потписивања уговора: Горан Шљивић

Print Friendly, PDF & Email