Први пут, Сајам запошљавања у Краљеву, који организују Национална служба за запошљавање – Филијала Краљево и град Краљево, уприличен је на отвореном простору – на Тргу Јована Сарића, испред зграде Градске управе.

Сајам запошљавања, на ком је девет краљевачких фирми, потенцијалним кандидатима за посао, презентовало својa слободна радна места и услове рада, свечано је отворио градоначелник Краљева др Предраг Терзић. Том приликом, он је пожелео успех послодавцима у тражењу квалификоване радне снаге, а младим, али и оним старијим Краљевчанима, да добију посао.

Како је подсетио, у нашем граду се од 2016. године до данас запослило 7.000 Краљевчана, а Град у сарадњи са Националном службом за запошљавање – Филијала Краљево, али и Регионалном привредном комором Рашког и Моравичког округа и Школском управом Краљева, годинама активно ради на побољшању услова за новa запошљавањa.

„Град обезбеђује средства, више од 10.000.000 динара, за мере активне политике запошљавања, које удружује са средствима Националне службе за запошљавање, како бисмо обезбедили новац за јавне радове и стручну праксу. Стручна пракса је јако важна, поготово за младе људе који завршавају средње школе и факултете и немају прилику да дођу до посла. И управо подстицајима које обезбеђујемо наше привреднике и јавна предузећа мотивишемо да младим људима дају шансу“, нагласио је Терзић.

Према речима градоначелника, сада у компанији „Леони“ ради чак 3.800 Краљевчана, у „Тај групи“ 1.050 радника, а у предузећу „ГИР“, којe је до 2016. године запошљавало 300 радника, данас ради чак 800 житеља Краљева.

„Ово су веома важни кораци који наш град воде напред. Сваког дана у Краљеву се отварају нова радна места и млади људи имају шансу да раде, али и они који су некада радили у „Магнохорму“, Фабрици вагона, „Каблару“ и „Јасену“ и који су у периоду транзиције остали без посла, сада имају другу шансу. Мислим да је Краљевчани и те како користе“, истиче Терзић.

Како је појаснио, у претходних неколико година Град је потписивао значајне уговоре са немачком организацијом „Хелп“, којима је обезбеђен новац како би људи који раде послове аутомеханичара, аутолимара и различите услужне делатности, могли да купе машине које су им неопходне за рад.

Ове године, Град је потписао и веома важан уговор са организацијом из Крагујевца, којим ће Влада Швајцарске обезбедити додатна средства, поред 2.000.000 динара које је обезбедио Град, како би сви они који желе да се самозапосле добили ту могућност.

Директорка краљевачке Филијале Националне службе за запошљавање Снежана Прелић је истакла да „из велике потребе послодаваца који су данас присутни на Сајму, као и на основу отворених пријава у наредном периоду, очекује да се запосли више од 1.000 лица“.

„Тржиште рада се знатно променило у последњих неколико година, трка за бољим и квалитетнијим кадровима је све бржа и динамичнија и нама преостаје да је пратимо“, појаснила је директорка, па додала:

„Почевши од високообразованих профила потражња је за дипломираним машинским, грађевинским и инжењерима електротехнике, програмерима и дипломираним економистима, а са средњим степеном стручне спреме потражња је за: заваривачима, машинбраварима, браварима, електромонтерима, геометрима, шивачима, конфекционарима, оператерима за текстилну и машинску струку.“

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић је истакла да је веома важна сарадња са Националном службом за запошљавање и Регионалном привредном комором како би се обезбедило образовање квалитетних, обучених и компетентних ученика који ће бити спремни за рад код послодавца.

Како је појаснио директор Регионалне привредне коморе Рашког и Моравичког округа Звонко Туфегџић, ова манифестација замишљена је као берза радне снаге где ће се сусретати послодавци који имају потребе за радном снагом и они који желе да раде. Туфегџић истиче да је највећи проблем привреде тражење квалификоване радне снаге, а Сајам је идеално место да се договоре добри услови за рад и да се кроз отворено тржиште обезбеди довољна радна снага.

Значајну подршку у реализацији Сајма запошљавања, осим града Краљева, пружили су Регионална привредна комора Рашког и Моравичког округа, Удружење пословних жена Краљева и Школска управа Краљева.

Print Friendly, PDF & Email