Данас се градоначелник Краљева Драган Јовановић, у манстиру Жича, састао са Емиром Кустурицом режисером и Радославом Павловићем саветником за културу председника Србије.
Они су представили пројекат изградње Краљевграда, који подразумева да на око четири хектара никне комплекс који би делом био под управом града, а други би био предмет концесије.
Кустурица је подсетио да је за време Отоманске империје српска духовност сачувана у манастирима, али да су због немара ишчезли скоро сви средњовековни градови, осим пар утврда, попут Маглича.
Кустурица је изнео претпоставку, не научну, већ уметничку, да је у близини Маглича могао да постоји град кога више нема.
"По угледу на Француску која има градове који датирају из 13 века, који функционишу и данас, сматрам да је у близини Маглича могуће подићи средњовековни град који ће изгледати лепши и старији него онда када је био направљен", нашалио се Кустурица.
Он је додао да сматра како све добре идеје на крају нађу финансијера и да ће, ако идејно решење буде брзо урађено, све зависити од тога како се идеја о изградњи Краљевграда промовише и ко је подржава.
Како је појаснио, пројекат Краљевград практично треба да докаже да је Србија имала средњи век, јер то доба сада живи само у поезији и књигама.
"Људи данас, нажалост, верују да је новац све, а ја сматрам да чак и капитализам верује у то да идеје доносе новац, а овде је у питању једна врста националног поноса", оценио је режисер.
Према његовој оцени, пројекат Краљевграда, градића са два трга и опасаног кулама које прате идеју средњег века, али са садржајима који су ентеријерно прилагођени данашњем човеку, могао би да буде реализован за четири године.
Саветник за културу председника Србије Радослав Павловић предложио је да се модел, који по угледу на француске средњовековне градове предлаже Кустурица, треба добро проучи.
"Након тога треба урадити добар архитектонски пројекат и калкулацију, а кад будемо знали колико то кошта, верујем да ће ова лепа идеја морати да нађе финансијера, јер је у питању нешто што мудра глава не би требало да пропусти", рекао је Павловић.
Градоначелник Краљева Драган Јовановић оценио је да би реализација поменутог пројекта објединила верски и здравствени туризам,добит од пољопривреде, запошљавање великог броја Краљевчана, а број посетилаца који обилазе Долину векова могао да подигне на око 500.000 људи годишње.
Градња читавог комплекса од израде идејног пројекта до изградње трајала би четири година а финансирала би се делом и из самих прихода. Вредност пројекта како је данас речено, била би десет милиона евра.
 

Print Friendly, PDF & Email