Поводом обележавања Месеца старих „Октобар 2022“, које, традиционално, за чланове организује Удружење пензионера града Краљева, и ове године, последњег октобарског дана, приређено је дружење са послужењем у Дневном боравку пензионера.

Из године у годину, на овом окупљању, Удружење уручује и новчане награде за одређене категорије – чланове Удружења старије од 90 година, брачне парове који су 60 и више година у браку и пензионере који користе пензију дуже од 40 година. Према речима председника Удружења пензионера града Краљева Ратомира Дробњака, таквих пензионера је у Удружењу уписаних 176.

„Све смо их позвали да дођу и приредили скроман ручак и поклон по 2.000 динара. Најстарија пензионерка, која је рођена 21. фебруара 1923. године, нажалост, није дошла јер је непокретна. Најстарији брачни пар је из Адрана, а брак су закључили 1959. године. Најстарији пензионер који пензију користи дуже од 40 година пензионисан је 1967. године“, наводи Дробњак.

Како су старост и болест многе онемогућили да се друже са својим пријатељима, како истиче председник Удружења, новац ће им бити предат преко председника месних заједница, који их и иначе обилазе. Поред ових награда, истиче Дробњак, онима који имају мале пензије, Удружење даје још по 2.000 динара.

„Имамо пензионере са много малим пензијама. Сто деведесет их је поднело захтев за пакете које је одобрио Фонд ПИО, док 187 има пензије мање од 10.000 динара, а других прихода немају. Ми преко године, квартално, додељујемо тим пензионерима по 2.000 или купимо неки поклон и однесемо. Наши чланови преко Удружења купују огрев, белу технику, месо… Дајемо позајмице, од 10.000 до 100.000 динара, на десет месеци. Ове године смо дали 200.000.000 позајмице. Углавном пензионери са ниским примањима подижу позајмице“, прича председник Удружења пензионера града Краљева, додајући да чланови иду и на разна дружења и излете. Ове године су имали осам излета и два дружења, а на дружењу заказаном за 10. новембар у „Бристолу“ очекују 400-500 пензионера.

Октобарско дружење пензионера и ове године посетио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Како је истакао том приликом, јако је важно да пензије из године у годину расту.

„Оне сигурно нису онолике колике би требало да буду, али је јако важно да сваке године видимо раст и просечних зарада и раст пензија. Још увек неки наши најстарији суграђани имају јако мале пензије, али сам радостан што оне из године у годину све више расту. Очекујем да ће сада ово двоструко повећање пензија утицати на бољи живот наших најстаријих суграђана“, рекао је Терзић.

Он је подсетио на то да се Град труди, заједно са Удружењем пензионера, да помогне најстаријим суграђанима, као и да је у претходних неколико година, у октобру – месецу старих, у сарадњи са Краљевачким позориштем, организовао бесплатне представе за пензионере, али и да се труди да и на друге начине изађе у сусрет Удружењу пензионера.

Краљевачко Удружење пензионера има око 16.000 чланова. У нашем граду је прошле године било око 30.250 пензионера, али је, према речима председника Удружења, прошле године умрло 1.058 пензионера.

Print Friendly, PDF & Email