У селу Милочај, надомак Краљева, у Улици Надежде Петровић, Јавно комунално предузеће „Путеви“ извело је радове на насипању локалног некатегорисаног пута.

Са представницима ЈКП „Путеви“ и сарадницима – члановима Градског већа Града, радове је обишао градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је и разговарао са председником Месне заједнице Милочај и мештанима улице.

Како је подсетио, град Краљево има највећу територију у Србији, после Београда, па је неопходно обезбедити средства да се на целом подручју – од Бзовика, Рудна, Студенице, Мланче на једној страни, па до Годачице, Гледића, Закуте, Сибнице, Петропоља, подаспу и асфалтирају путеви и изнађу начини за решавање проблема свих грађана.

„Вредни радници ЈКП ‘Путеви’ Краљево свакодневно раде на терену, а ми сви заједно – градоначелник, заменик, помоћници, већници, трудимо се да у разговору са грађанима сазнамо које су то њихове потребе и да решавамо проблеме. Најбољи начин за то је да одете у село, разговарате директно са тим људима и након тога урадите све што је у вашој моћи како бисте успели да превазиђете изазове са којима се они суочавају“, изјавио је Терзић.

Према речима градоначелника, у буџету за 2022. годину опредељено је укупно 175.000.000 динара за редовно одржавање путева на територији града Краљева – 100.000.000 динара за редовно одржавање путева у оквиру Генералног урбанистичког плана и додатних 75.000.000 за путеве ван ГУП-а и обезбеђено је  20.000.000 динара за ургентна одржавања.

„Мислим да је то довољно средстава како бисмо успели да подаспемо путеве и, поред тога, имамо средства за асфалтирање. Иако је цена битумена и других компонената, које су неопходне да би се подасули и асфалтирали путеви, порасла, обећавам да ове године сигурно нећемо асфалтирати мање путева него прошле, можемо да урадимо само више“, поручио је Терзић.

Градоначелник је подсетио на то да је 2016. године за асфалтирање путева на сеоском подручју обезбеђено 35.000.000 динара, а 2021. године чак 135.000.000 динара, док ће ове године бити издвојено још више средстава.

Према речима шефа грађевинске оперативе ЈКП „Путеви“ Милорада Ердоглије, у оквиру редовног одржавања некатегорисаног пута тј. Улице Надежде Петровић, биће насут дробљени камени агрегат у дужини око 100 метара. Он је додао да ће бити извршено и планирање материјала у Пушкиновој улици у дужини око 700 метара. Подсетио је на то да су у претеклом периоду извођени радови на територији Грдице, Опланића, Адрана, Лађеваца, а већ сутра, у сарадњи са колегама из Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта „Краљево“, по плану, настављају извођење радова у Жичи, Рибници, Ковачима.

У разговору са градоначелником, мештани Милочаја пожалили су се на озбиљан проблем који имају због тога што су остали без моста у недавним поплавама.

„Када дођете у село, мештани знају да похвале, али и да кажу са којим се све проблемима суочавају. Морате да погледате стање на терену, разговарате са техничким лицима, да струка пронађе решење за изградњу или реконструкцију постојећег моста, а Град да обезбеди средства како би решили проблем и омогућили да мештани могу брзо да стигну и до својих кућа и имања, а не да круже километрима у оба смера. Наћи ћемо решење и помоћи грађанима јер то је наша дужност“, истакао је први човек града Краљева.

Председник МЗ Милочај Дарко Сретовић изразио је захвалност градоначелнику Терзићу и његовим сарадницима на посети и обиласку радова на некатегорисаним путевима, који су велики проблем у сеоским подручјима, али како истиче, за мештане Милочаја највећи проблем је мост, који је стављен ван употребе, а који спаја Цветке, заселак Гајчане, школу, амбуланту и његова санација највећи је приоритет за мештане овог краја.

„У разговору са градоначелником и љеговим сарадницима договорено је да се пошаље надлежни орган који ће да утврди стање на терену и направи пројекат како би наредне године био изграђен потпуно нов мост“, изјавио је Сретовић.

Велику захвалност градоначелнику што је приликом посете увидео на лицу места стање проблема који брине многе мештане и дао обећање да ће да помогне, изразио је и мештанин Добривоје Јанић.

„Мост који није у функцији представља жилу куцавицу целог места јер  повезује горњи део Милочаја и Цветке са центром Милочаја, а људи који обитавају у том делу морају да прелазе 10 до 15 километара како би дошли до својих њива, школе или амбуланте“, изјавио је Јанић.

Print Friendly, PDF & Email