Мештане села Самаила и радове на два значајна путна правца који су асфалтирани на овом подручју обишао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић са сарадницима. Како је подсетио, као представници одговорне градске власти, сваке недеље обилазе радове на изградњи путева на сеоском подручју.

Самаила асфалт

„Када дођете код ових људи, разговарате са њима и видите осмехе ове деце, схватите шта за њих значи изградња пута. Свако села, свака кућа, па и у најудаљенијем селу, треба да има асфалтиран пут, воду и струју и то је наш циљ“, изјавио је Терзић, па нагласио:

„Нећемо стати док не асфалтирамо последњи пут до последње куће у неком селу у околини Краљева. Управо због тога, на седници Градског већа која ће се одржати већ у понедељак, биће предвиђено додатних 35.000.000 динара за асфалтирање путева на сеоском подручју.“

„За само пет година, буџет за асфалтирање путева на сеоском подручју повећан је са 35.000.000, колико је издвојено 2016. године, на 135.000.000. То је наша порука – да издвајамо што више, да градимо што више, да ове машине не стају, да сви становници села у околини Краљева буду задовољни, а са друге стране да буду задовољни и запослени у ЈКП „Путеви“ јер ће имати боље и новије машине и веће плате“, појаснио је Терзић.

Према речима директора ЈКП „Путеви“ Мирка Вуковића, прошле недеље започети су радови и већ је урађено око 7.000 квадрата новог асфалта на некатегорисаним макадамским путевима. Како је појаснио, до сада су одрађене локације у Буковици, Роћевићима, Врдилима, Мусиној Реци, Дракчићима и Самаилима, а од следеће недеље крећу радови у Ласцу, Мрсаћу, Бапском Пољу, Адранима. Вуковић истиче да су ове године издвојена знатна средства за асфалтирање локалних некатегорисаних путева, али да се не ради само о путевима ван границе Генералног урбанистичког плана, већ и о улицама и путевима који се налазе у приградским насељима као што су Грдица, Рибница, Ковачи, Жича, Јарчујак и Чибуковац.

Самаила асфалт

„Укупна дужина ова два путна правца у Самаилима је око километар, што је за ове деонице знатна површина, али сваке године се на овим путним правцима раде нове деонице и раде наставци, тако да ћемо за неколико година имати асфалтиране путеве у овом делу“, изјавио је Вуковић.

Како истиче председник МЗ Самаила Ненад Пајић, асфалтирање пута који повезује стари пут Краљево-Чачак са Бапским Пољем, почело је пре двадесетак година са обе стране, а сада се, после осам година, први пут наставља.

„Овај пут је важан јер је чвориште које повезује Лазац, Бапско Поље, Мрсаћ, Дедевце и друга села у окружењу и представља најближу и најкраћу деоницу која излази на стари пут за Чачак. Сада је урађено око 900 метара, а остало је још 700-800 метара да се састави цела деоница пута“, изјавио је Пајић, па истакао да сви који живе на селу знају колико су битни пут и расвета на сеоским подручјима.

Колико су сеоски путеви значајни, истиче и мештанин Самаила Бобан Драгутиновић, поред чијег имања је управо асфалтиран путни правац који спаја Самаила, Буковицу и Лазац.

„Ово је од изузетног значаја за велики део мештана Буковице који овуда пролазе преко реке или иду у Самаила. На овом потезу се додирују три села и овај пут је изузетно битан јер заобилазним путем се кружи готово 15 километара, а овде имају мост, асфалт и насуте путеве којима се лакше и безбедније стиже свуда“, појаснио је Драгутиновић.

Према његовим речима, ових 200 метара асфалтираног пута је подстицај за мештане да се удруже и организују насипање још 500 метара до лазачког пута, тј. до главног пута и асфалта, јер се већ појавило веће интересовање мештана да учествују у овом подвигу.

Како је појаснио, у овом подручју има много деце која иду у школу, такође људи из Хитне службе долазе три пута седмично због бубрежних болесника и овај неасфалтирани пут је представљао велики проблем за мештане.

Драгутиновић је захвалио градоначелнику града Краљева и похвалио раднике ЈКП „Путеви“ који су у кратком року одрадили ову деоницу.

Самаила асфалт
Print Friendly, PDF & Email