„Данас сам обишао једну породичну фирму која је прерасла у већ значајног субјекта производње меса и месних прерађевина, а налази се на територији града Краљева. Она има потпуно заокружен процес производње, који смо ми данас обишли. Ради се о веома значајној фирми не само за привреду града Краљева, већ и за целокупну Западну Србију, јер је ово једина фирма овог типа која у потпуности има заокружен процес – од малих прасића и телића до коначне производње меса и месних прерађевина“, изјавио је градоначелник након обиласка „Котленик-промета“, реномираног приватног предузећа које има сопствену сировинску базу, сопствену кланицу и прераду меса и сопствену малопродајну мрежу – један заокружен процес производње, прераде и продаје.

Градоначелник је, најпре, са директором Миломиром Тошовићем и његовим сарадницима, обишао фарму свиња „Котленик-промета“ у селу Обрва, а затим и погон за производњу свежег меса и производа од меса у Горњим Лађевцима.

Град Краљево ће својим привредницима, уколико је у могућности, помагати јер, како је истакао, Србија је била, јесте и треба да остане пољопривредна земља.

„Разговарали смо о неким инфраструктурним проблемима који ће бити решени већ током ове године. У будућности, ова фирма ће имати подршку како града, тако и Републике, а надам се да ћемо и ми бити задовољни јер ћемо и наша деца и ми јести месо и месне прерађевине који су квалитетни и здрави и нећемо имати сумње у порекло и квалитет онога што конзумирамо. На првом месту разговарали смо о пресвлачењу дела пута којим смо долазили. То ће већ бити предвиђено ребалансом буџета који ће ускоро бити усвојен на седници Скупштине града“, рекао је градоначелник, додавши да ће о проблему чишћења путева у зимском периоду причати када за то дође време.

Директор фирме Миломир Тошовић, који је заједно са братом породично наставио посао који је њихов отац Славиша, познати „газда Чуго“, започео 1990. године, сматра да је градоначелников обилазак привредника лепа пракса, почетак једног новог лепог гледања на привреду. Он је захвалио градоначелнику, пожелео му успешан рад и обећао максималну подршку привредника.

Како је истакао, град може и треба да помогне привредницима, пре свега ту где живе, инфраструктуром, позитивним лобирањем у државним органима, у Министарству пољопривреде, чак и позајмицама, да се превазиђе тешка ситуација, јер се не одриче тако лако нечега тешко и дуго стицаног, уз то врло квалитетно произведеног. Како је рекао, штете које су претрпели услед сушне 2013. године, битно су се одразиле на пословање и одражавају се и данас будући да се веома тешко успоставља ликвидност.

Секретар Регионалне привредне коморе Краљево Звонко Туфегџић, који је такође био у обиласку „Котленик-промета“, сматра да је врло озбиљно и квалитетно да нова локална самоуправа први контакт и прве информације тражи од оних који стварају и пуне буџет града.

„Мислим да слушајући њих кроз проблеме који су на терену може успешније да се развија привреда, а самим тим и буџет града ће се боље пунити, и на тај начин ће моћи више да се уради не само у инфраструктури, него и другим садржајима, како на селу, тако и у граду, где ће становништво имати боље услове живота, али ће се омогућити фирмама да могу више да запошљавају“, рекао је Туфегџић.


    

Print Friendly, PDF & Email