Краљевачки Српски културни центар „Стефан Немања“, некадашњи КУД „Железничар“, освојио је престижно признање „Златни ансамбл Србије за 2021. годину“ за квалитетан рад на пољу очувања, одрживог развоја и промоције нематеријалног културног наслеђа на тринаестом Фестивалу златних ансамбала Србије и чак четири награде у оквиру обележавања Светског данa српског кола.

Mеђу најеминентнијим познаваоцима народне игре из целе Србије, у новосадској великој дворани „Спенс“, нашли су се и чланови СKЦ „Стефан Немања” из Kраљева, који су, знањем и умећем, дошли до четири медаље. У избору најбољих играча српског кола за 2021. годину, у конкуренцији 45 играча, у категорији девојака, сребро је припало Анђели Јелић, а бронза Магдалени Марковић, док је у категорији момака Александар Јовићевић освојио сребрну, а Владимир Тијанић бронзану медаљу.

Тим поводом, градоначелник Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника задужен за културне манифестације Милош Милишић уприличили су пријем за наше награђене суграђане.

Према речима градоначелника, задовољство је разговарати са младим момцима и девојкама који су прави представници српске традиције и културе, али и Града Краљева.

„Они представљају наш град у другим градовима и општинама у Србији, али представљају и српску културу у другим земљама. Поносни смо кад видимо медаље којима су окићени јер је некадашњи КУД „Железничар“, а данас СКЦ „Стефан Немања“, у претходних неколико година освојио прегршт медаља на домаћим и међународним такмичењима“, истакао је Терзић, па додао да ови млади људи, поред тога што су веома успешни у фолколору, постижу одличне успехе и у школи, на студијама и у својим професијама.

Помоћник градоначелника Милош Милишић нагласио је да оваква културно-уметничка друштва употпуњују слику о успешном односно културном Краљеву.

Поред четири градска – СКЦ „Стефан Немања“, КУД „Абрашевић“, КУД „Карановац“ и КУД „Ризница“, постоје бројна друштва из сеоског подручја o којима Град води бригу кроз суфинансирање пројеката, појаснио је Милишић. Он је најавио да ће 2022. године за суфинансирање пројеката удружења грађана бити издвојено 10.000.000 динара како би оваква друштва, која то заслужују, добила  више средстава за своје пројекте.

Уметнички руководилац СКЦ „Стефан Немања“ Драгољуб Милосављевић подсетио је на то да ово друштво припада групи најбољих аматерских културно-уметничких друштава изворног фолклора Србије и да је добитник највиших међународних и државних признања, а у протеклих десет година дечји и омладински ансамбли овог друштва најбољи су у Рашком округу.

„У склопу фестивала одржан је Светски дан српског кола, у оквиру којег је одржано такмичење „Златно коло“, на којем су се такмичили чланови свих академских и културно-уметничких друштава познатих широм земље. Први пут се догодило да је једно друштво узело више од две награде – ово је велики успех и за нас и за Град“, сматра Милосављевић.

Он је захвалио градоначелнику Краљева што је, и у тешким околностима изазваним епидемијом вируса корона, помогао друштвима да одрже континуитет у раду, као и на подршци приликом организације једног од најмасовних дечјих фестивала под називом „У круг, у круг, играмо ја и друг“, који је ове године одржан једанаести пут.

На тринаестом Фестивалу златних ансамбала Србије, који је под покровитељством Министарства културе и информисања организовао Савез културно-уметничких друштава Србије, одлуком стручног савета Савеза, признањем „Златни ансамбл Србије за 2021. годину“, поред краљевачког СKЦ „Стефан Немања” – KУД „Железничар“, награђени су и Академско културно-уметничко друштво „Иво Лола Рибар“ из Београда, Академско културно-уметничко друштво „Оро” из Ниша, словачко друштво „Јединство” из Гложана и ансамбл „Вила” из Новог Сада.

Тада Културно-уметничко друштво „Железничар“, које тренутно броји више од 250 чланова, основано je 1946. године, а 2013. прераста у Српски културни центар „Стефан Немања“. У категорији деце једно су од најдоминантнијих друштава у Србији и у протеклих неколико година освојили су пет златних, три сребрне и две бронзане плакете Савеза аматера Србије. Организатори су и реализатори многобројних пројеката, од којих је најпознатији и најмасовнији дечји фестивал у земљи под називом „У круг, у круг, играмо ја и друг“.

Print Friendly, PDF & Email