Уочи почетка школске године, Дом ученика средњих школа Краљево, први пут, посетио је градоначелник Краљева. Након обиласка просторија у којима деца живе, раде, забављају се, одмарају и хране, градоначелник др Предраг Терзић је изјавио да ученици који живе у овом дому имају одличне услове за живот и за учење.

„Мислим да је целокупан Дом, као и услови рада за ученике, на веома завидном нивоу и да, својим квалитетом, овај дом превазилази значај и квалитет многих домова у Београду. Прераста у један прави студентски дом на нивоу европских земаља. Уз будућу изградњу спортске хале на овом простору, добићемо једну заокружену целину. Дом ученика средњих школа у Краљеву представљаће понос града“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Према речима директора Дома ученика Драгутина Карановића, пун капацитет од 320 места је попуњен у првом уписном року, а имају чак и шездесетак деце испод црте. То је, како каже директор, знак да добро раде и да су услови задовољавајући. Васпитачи се труде да деца, поред спортских, имају и културно-забавне активности. Критеријум за пријем у Дом је сваке године исти – 90% успех, 10% материјално стање. Захваљујући разноврсности средњих школа у нашем граду, као и Шумарској школи, која је ретка и јединствена у Србији, у Дому има деце из целе Србије. Око 60 одсто деце похађа Шумарску школу, а остали друге школе. У последњих пет година, цена боравка је непромењена – 5.358 динара – за храну и смештај. Постоји и могућност прања веша бесплатно.

Собе су двокреветне и трокреветне где су девојчице, а двокреветне, трокреветне и четворокреветне где су дечаци. Сви имају приступ библиотеци, интернет клубу, читаоници, сали у којој могу гледати ТВ. Свака соба има купатило, које је јако функционално и добро опремљено. Дом је готово у потпуности реновиран, осим неких малих радова које је неопходно спровести и за које, како је навео градоначелник, нема сумње да ће се директор залагати у наредном периоду.

            Како је истакао директор, захваљујући Министарству просвете, науке и технолошког развоја, који је препознао у Дому ученика правог партнера, издвојена су средства за изградњу спортске хале на локацији коју је обезбедио град. Прва фаза, груби занатски радови, завршена је.

„Иако није било у плану да друга фаза буде реализована ове године, захваљујући залагању помоћника министра Љубише Антонијевића, обезбеђена су средства за другу фазу. За сутра је заказан Управни одбор како би се донела одлука за извођење друге фазе. У петак ћемо да огласимо, а затим треба још 45 дана да се заврши административна фаза. Рок за извођење радова је 60 дана. До 10. децембра би требало да у потпуности завршимо спортску халу. За следећу годину остаје опремање унутрашњости и надамо се да ће у марту-априлу хала бити пуштена у функцију“, рекао је Карановић.

Хала је 22 метра широка, 40 метара дуга. Има и анекс 6х22 метра. Како је Министарство кренуло са категоризацијом домова, са спортском халом, Дом ученика ће, према речима директора, да спада у прву А категорију. Укупна вредност инвестиције је око 50 милиона.    

 

 


         

 

Print Friendly, PDF & Email