Представници града Краљева и Рашког управног округа, заједно са власником предузећа ФМО „Економ“ из Ушћа, дочекали су директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. У обиласку овог успешног ушћанског предузећа са Ђурићем су били градоначелник Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић, председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић и начелник Рашког управног округа Небојша Симовић. 

Приликом обиласка „Економа“, чија је основна делатност производња металног намештаја, ормана, регала, металне опреме за трговине, поштанске и манипулативне и остале металне опреме, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао како је то једна од ретких фирми у Краљеву која је у процесу приватизације нашла успешног власника и на тај начин успела да преброди целокупан процес промене својинске структуре, који није био нимало лак.

„Овде можемо видети једну веома успешну фабрику која 97 одсто своје производње пласира у иностранство и која од града Краљева и Републике очекује јако мало. То су поједностављене процедуре решавања неких инфраструктурних проблема. Ови људи овде желе да им ми не сметамо и не траже неку значајнију помоћ“, рекао је градоначелник.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је изразио задовољство што има прилику да види предузеће које функционише у Ушћу, у Рашком округу, које је, са око 100 радника, готово стопроцентно извозно оријентисано.

„Видео сам да имају веома уредно организован производни погон и лепо уређен круг фабрике. Осећај је као да фабрика функционише у неком далеко уређенијем, развијенијем друштву. А онда видите људе који имају радну енергију, полет, вредноћу да ово још унапређују, да шире производне капацитете“, изјавио је Ђурић, додајући:

„Питао сам власнике и људе који организују производњу шта је то што држава може да уради да би помогла да овај систем још успешније функционише пошто видимо да, и без трунке помоћи државе, заузимају веома високо место на тржишту производа које продају. Одговор је 'ми се ослањамо, пре свега, на себе', а мој одговор је 'држава има отворена врата и хоће да помогне вама који организујете ову производњу и свима који су спремни да се боре за то да овде стварају услове да људи раде, производе, унапређују економску слику овог краја, економску личну карту без које нема опстанка народа на овом простору'. Мој долазак показује да нећемо само да држимо та врата отворена у Београду него долазимо и на ваша врата, да покуцамо и питамо да ли вам нешто треба. Желим да дам скроман допринос томе да будем бољи канал комуникације за ове људе и са Владом и са другим институцијама“, поручио је Марко Ђурић.

Како је истакао власник „Економа“ Дејан Антонијевић, он види своје предузеће као фабрику која производи највише за Европу, али да, без подршке Владе Републике Србије, то не може да оствари.

„Ова посета је много значајна – да знамо да имамо на кога да се ослонимо када је најпотребније. Дневна производња нам је око два шлепера ормара. Углавном, око 90 одсто, извозимо на немачко тржиште, али и за Хрватску и Словенију. Очекујем конкретнију сарадњу и помоћ Владе Србије, надам се да ће помоћи фирмама које су извозно оријентисане“, поручио је власник ФМО „Економ“.

Директор Канцеларије за КиМ сматра да српским општинама на Косову и Метохији треба Рашки округ, али да и општинама и градовима у Рашком округу требају наше општине на Косову и Mетохији.

„Ако погледате економску снагу општина на северу КиМ, видећете да она није за потцењивање, да су природни ресурси КиМ и Рашке и те како комплементарни, да се уклапају, да постоји много тога што може да се уради и на пољу туризма и на пољу привреде. Разговараћу са представницима привреде и локалних институција да бих видео на који начин ми, као Влада Србије, можемо да подстакнемо живљу привредну активност, бољу сарадњу између институција и интензивнију размену између општина у овом крају. Људи морају да разговарају, да организују састанке, планирају заједнике активности ако хоћемо да дођемо до неког резултата“ изјавио је директор Канцеларије за КиМ.

Како је начелник РУО Небојша Симовић нагласио, настојања су да људи остану на овој територији.

„Желимо да пошаљемо поруку привредницима да може да се ради у Србији, Краљеву, Рашком управном округу. Да покушају да искористе све капацитете Владе, у смислу економске помоћи, решавања свих оних проблема који могу да се поставе пред њих. Ми смо ту као озбиљна локална власт да будемо на услузи привредницима и надам се да ће они препознати нашу причу, пружену руку и да ће искористити све оно што држава и Влада Републике Србије нуде. Наш једини циљ је отварање нових радних места, подизање Србије, бољи живот у Србији. Надам се да ћемо у предстојећем периоду показати шта можемо и дати прилику свим људима који желе да раде“, казао је први човек Рашког управног округа.

Градоначелник је указао на то да је град Краљево односно Рашки управни округ ослоњен на север Косова и Метохије.

„Ми чинимо једну врсту природне целине, коју не могу никакве административне баријере и прелази одвојити једне од других. Ми смо исти народ, народ који треба да сарађује, и треба да буде у непосредној дневној комуникацији. Надам се да ће уз квалитетан рад Канцеларије за Косово и Метохију, сарадњу са свим општинама и два града у РУО, процес сарадње бити још бољи и да ћемо на крају показати да смо ми, у ствари, један народ, а да све ове баријере представљају само тренутну ситуацију која неће дуго трајати“, поручио је др Предраг Терзић.

 

 

 

      

 

.  22.09.2016

Европска недеља мобилностиу Краљеву

 

 

 

Учествујући у „Европској недељи мобилности“ – „Дану без аутомобилског дима“, град Краљево је, од 9.00 до 14.00 часова, 22. септембра 2016. године, затворио за саобраћај Улицу Милоша Великог, од раскрснице са Хајдук Вељковом улицом до раскрснице са Улицом војводе Путника, где су се одржавале различите забавно-спортске и културне активност.   

Како је истакао председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја града Краљева, организатора ове активности, идеја је да се повећа свест о екологији и смањи загађење нашег града.

            „Када је мањи број возила на улицама, повећава се и безбедност свих учесника у саобраћају, нарочито деце“, каже Марковић.

            „Драго ми је што смо успели да окупимо децу у оволиком броју и из разних установа – Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, Уметничке школе, Основне школе „Димитрије Туцовић“, Одбојкашког клуба Техничар, Културно-уметничког друштва „Абрашевић“, Маунти бајк клуба Чикер… да овај дан обележимо тако да деца виде да су ове улице њихове. Нажалост, то је само један дан у години, али је идеја да то евентуално прерасте у много већу причу“, изјавио је Марковић.   

            Он је представници Предсшколске установе поклонио неколико кацига, које ће они, како је истакла васпитачица Љиљана Живковић, користити у раду са децом да би могли и практично да показују оно што их уче у вези са безбедношћу.

            Акцију је подржао и Одсек за заштиту животне средине Градске управе града Краљева јер је, према речима Бранке Чубриловић, из Одсека, у нашем граду велики проблем бука чији је главни узрок саобраћај. Како је истакла, они буку мере већ десет година и на већини мерних места долази до прекорачења буке, што негативно утиче на животну средину и квалитет живота људи. Такође, присутно је загађење од саобраћаја, од аутомобила.

            „Подржавамо манифестацију и уопште коришћење алтернативних видова превоза и веће коришћење јавног превоза.  

„Европска недеља мобилности“ се, традиционално, у бројним градовима Европе  одржава у трећој недељи септембра, од 16. до 22, како би се промовисали алтернативни видови превоза и кретања у граду, у односу на превоз аутомобилима, Ове године, у складу са називом кампање „Интелигентна мобилност – снаћна економија“, посебан нагласак је дат на акције којима се указује на алтернативне начине превоза којима се штеди енергија, штити животна средина и посредно јача економија, па је и тема овогодишње кампање „Интелигентна мобилност – снажна економија“.

 

 

          

Print Friendly, PDF & Email