Педесетак станара из осам зграда у Доситејевој улици које после краљевачког земљотреса 2010. године нису саниране, већ им је обећана изградња новог насеља из кредита Централне европске банке (ЦЕБ), протестовало је данас испред зграде градске скупштине. Грађанима који су носили транспаренте „Хоћемо истину“, „Доситејева улица заборава“ и „Краљево је у Србији“ обратио се градоначелник Краљева Драган Јовановић, који је подржао њихове, како је рекао, исправна настојања и захтеве.
Он је додао да ће, и поред тога што је Министарство финансија одлучило да пројекат урбане регенерације Доситејеве улице не финансира из кредита ЦЕБ, због чега је та ставка уклоњена из пројекције буџета за наредну годину, Краљево свакако завршити тај посао.
Градоначелник Краљева је подсетио да је вест да је Краљево остало без кредита 31. октобра у град на Ибру донео министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић, иако је локална самоуправа одрадила комплетну документацију коју су то министарство и представници ЦЕБ тражили.

„Нама је министар Илић предочио да ће идуће године бити финансирани само пројекти који имају готов пројекат и грађевинску дозволу и ми ћемо то током 2014. године урадити и, према ранијем плану, радове започети у марту 2015. године“, поручио је грађанима градоначелник Јовановић.
Он је додао да министар Велимир Илић добо зна да око 400 станара Доситејеве улице у зградама старим више од пола века нису, попут осталих, од државе добили никакву надокнаду, баш зато што им је обећана изградња зграда.

„Ако тога не буде“, додао је Јовановић, „то ће значити да су ови људи потпуно изиграни“.
Према његовим речима, Центар за истраживање и пројектовање (ЦИП) бесплатно ће урадити пројекат за пву зграду, а министар Велимир Илић је обећао да ће његово министарство са милион евра финансирати израду целокупне пројектне документације.

„У плану „Ц“, ми тражимо могућност да и сами изфинансирамо изградњу ових зграда, обећао је градоначелник Краљева.
Плашим се да ЦЕБ, због те промене редоследа потеза, не одустане од тог кредита, навео је градоначеник Јовановић и додао да нико од станара не треба да доводи у питање то да ли ће пројекат бити реализован, макар и по промењеним правилима.

„Ако ЦЕБ одбије, нека онда Влада Србије и они који су задужени за реализацију овог пројекта средства обезбеде од неког другог“, рекао је градоначелник Краљева.
Зорица Стаменковић, представница станара Доситејеве улице рекла је да њихов протест нема везе са политиком, јер грађани тај говор не разумеју, већ им је оста три године обећања.

„Ако је тачно да је град урадио све што је од њега тражено током израде Студије о изводљивости“, питала је Стаменковић, „зашто је дан пре потписивање гаранције за овај кредит, власт одустала од тога?“
Банка неће чекати да се министри сложе, оценила је Стаменковић, па су реалне шансе да тај кредит оде на неку другу страну.

Представница станара Доситејеве улице поставила је и питање да ли је тачно да је министар Велимир Илић изјавио да ће, ако кредит ЦЕБ пропадне, пројекат бити реализован из кинеског кредита.
Ми на то нећемо пристати, јер хоћемо зграде по европским стандардима, а не да нам се оне сруше месец дана после усељења, поручила је Стаменковић, позвавши министра Илића да дође у Доситејеву улицу и лично се увери у каквим условима на почетку 21. века, без основних хигијенских услова живе станари зграда које су и без земљотреса биле оштећене.
 

Print Friendly, PDF & Email