Малишане у Лађевцима, за које је од октобра отворена мешовита васпитна група Предшколскe установе „Олга Јовичић Рита“ у просторијама Основне школе „Драган Ђоковић Уча“, обишао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и обрадовао скромним поклонима у виду сликовница и бојанки.

Мештанин Лађеваца Милован Ашанин предочио је градоначелнику Терзићу жељу заинтересованих родитеља да се у њиховом селу отвори мешовита васпитна група за децу од три до пет и по година.

Према речима градоначелника, након састанка са директорком и помоћницом директорке Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, које су подржале овај предлог, Град је обезбедио 1.600.000 динара за адаптирање просторија у матичној школи у Лађевцима, куповину намештаја, играчака, фрижидера, свега што је неопходно како би мешовита група почела да ради.

„Данас 24 деце узраста од три до пет и по година похађа ову мешовиту групу. Радостан сам када видим њихова лица и њихову радост што коначно имају простор где могу свакодневно да долазе, да се играју, али и да уче, науче и да напредују из дана у дан“, изјавио је Терзић, па додао:

„Ово ће бити и њихова основна школа, тако да када крену у нулти разред, а касније и у више разреде, само ће променити учионицу и наставити да се образују и школују у истој школи. Надам се да ће ова деца постати корисни чланови друштва. Није најважније да сви они заврше факултет, важно је да раде, да стварају, да се боре и за своје породице, али и за Kраљево, и да сви заједно као Град напредујемо.“

У име Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“, заменица директора  Марија Јовановић Ђусић изразила је захвалност Граду и градоначелнику и исказала задовољство што је пројекат отварања мешовите групе у Лађевцима успешно завршен.

„Ово је још једна у низу мешовитих група које смо у последњих 10 година отворили на руралном подручју. Отварањем ових група значајно смо узели у обзир принципе предшколског васпитања и образовања – доследност,  праведност, доступност образовања свој деци“, истакла је заменица директора.

Како је нагласила, Предшколска установа улаже велике напоре, у сарадњи са оснивачем односно локалном самоуправом, да свуда где постоје ресурси локалне заједнице, у местима где постоји оптималан број деце за отварање мешовите васпитне групе, учине све да такве групе буду отворене, апелујући на значај раног развоја.

„Веома је важно да се, када је реч о ресурсима локалне заједнице, а то су обично простори основних школа или месних заједница који могу да се користе, уради пренамена и адаптација простора и да се стави у функцију коришћења Предшколске установе. Такође, важно је да сви заједно дамо једнаке шансе свој деци, да их ставимо у равноправан положај када је у питању укључивање у предшколски систем још од треће године живота, било да су деца рођена и живе у граду или живе на селу треба да имају подједнаке шансе за укључивање зато што је рани развој од пресудног значаја за даљи развој детета“, појаснила је Марија Јовановић Ђусић.

Према њеним речима, отварањем мешовите васпитне групе у Лађевцима  Град је показао разумевање и значај раног развоја, повећао смештајне капацитете Предшколске установе и дао могућност да предшколски програми буду доступни и деци са удаљених подручја.

Мешовита васпитна група Предшколскe установе „Олга Јовичић Рита“ у матичној Основној школи „Драган Ђоковић Уча“ почела је да ради 18. октобра ове године, у пуном капацитету по нормативу са 24 уписане деце – 14 дечака и 10 девојчица, у полудневном трајању од шест сати сваког радног дана.

Print Friendly, PDF & Email