Једну од фирми која град Краљево позиционира на завидно место у области производње и трговине гвожђем – „Техноград инжењеринг“, посетио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, у оквиру обиласка успешних привредника који послују на територији града Краљева.  

Са оснивачем и власником Милуном Јовановићем, градоначелник је обишао производни погон у Ратини, где се производе арматурна мрежа и решеткасти носачи (бинори), затим армирачки погон на Берановцу, где се обрађује бетонско гвожђе за потребе грађевинарства, као и ексклузивни хотел „Техноград“, категорисан са четири звездице.  

У предузећу „Техноград инжењеринг“, како истиче Јовановић, погон са гвожђем одлично функционише. Дају обрађено гвожђе за све виталне објекте, од коридора 10, коридора 11, на коме имају три моста, до зграде за матичне ћелије.

Градоначелник је истакао да је веома задовољан процесом производње који је видео у овом предузећу, као и да хотел представља значајан туристички и угоститељски капацитет нашег града. Тема разговора су били проблеми са којима се сусреће ово предузеће, а у чијем решавању може да помогне град Краљево, али и они проблеми са којима се власник до сада суочавао.

„Углавном се ради о административним препрекама и о значајном улагању у инфраструктуру, које је сама фирма сносила, због чега власник није могао да уложи довољно средстава за саму производњу. Превише новца је дато за инфраструктуру, за различите прикључке, тако да је Јовановић кроз кредите  морао да финансира своју производњу“, рекао је градоначелник.

Како је истакао Јовановић, место на коме је хотел отворен 1996. године нема градску канализацију, иако се налази на 2,5 км од центра града. Хидрантску мрежу је сам урадио, као и измештање далековода, новац даје за инфраструктуру уместо за машине и отварање нових радних места. Он сматра да је веома мали број људи у производњи и да би требало радити на стварању услова за запослење већег броја производних радника. Према његовим речима, аутопут је главна карика развоја.

„Господин Јовановић је и привредник и магистар економских наука, тако да са њим могу да разговарам и о системским решењима за привреднике у граду Краљеву која се тичу локалне самоуправе. Други проблеми се тичу Републике, али надам се да ћемо кроз заједничку сарадњу доћи до побољшања привредног амбијента и да ће број радника који чине производњу у овом граду да се повећа, а  да ће друштвена и економска надградња имати мањи проценат учешћа у укупном броју запослених. Ту се не ради о смањивању администрације, већ о уделу администрације у укупном броју запослених. Више бих волео када би било више производних радника, тако би дошло до процентуалног смањења удела администрације у броју запослених. Не мислим да је само смањење најнеопходније. Више би требало да се мисли на прерасподелу постојећег броја радника за нове делатности, али само у оним сегментима где имамо реалне потребе за запошљавањем људи“, рекао је градоначелник.

Како је истакао власник „Техноград инжењеринга“, али и председник Управог одбора Удружења „Иницијатива 2012“, ово је прва званична посета представника локалне самоуправе предузећу основаном 1992. године, на чему је веома захвалан градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу.

„Дајем предност младости, искуство ће да се стекне. Желим сву срећу и успех градоначелнику. Даћемо му велику подршку – кажем то и као власник „Технограда“, и као председник УО „Иницијативе 2012“. Мислим да је његов пут исправан и прави – да обиђе, види, сагледа, уочи проблеме, да би их темељно и квалитетно решавао“, рекао је Јовановић.

       

Print Friendly, PDF & Email