За државног првака Србије у рукомету у узрасној категорији до 12 година, играчице краљевачког Женског рукометног клуба Металац, и њихове тренере, свечани пријем организовао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са помоћником за омладину и спорт Николом Радевићем и чланом Градског већа задуженим за област спорта Иваном Бунарџићем.

Ове златне Краљевчанке, које су прве у наш град донеле титулу државе у женској конкуренцији, са челним људима Града разговарале су о плановима за будућност, о жељи да наставе да тренирају рукомет, али и да се школују. Како је истакао Терзић, оствариле су веома значајан спортски резултат, али су и одлични ђаци. Уз захвалност првим краљевачким златним девојкама, градоначелник је захвалио и њиховим тренерима – Александру Несторовићу, Николи Стојановићу и Драгољубу Старчевићу, изразивши наду да ће и наредне године имати прилике да девојчице поново свечано прими и да ће оне наставити да нижу успехе.

Тренер ЖРК Металац Александар Несторовић истакао је да у клубу полако постају свесни колика је тежина освојене титуле будући да, иако знају да имају добру генерацију, признао је, нису очекивали оволики успех.

„Ишли смо из утакмице у утакмицу и у финалу дали све од себе, прве девојчице на терену, и дошла је златна медаља. Тек када смо се вратили у Kраљево, сазнали смо да никада ниједан женски клуб у Kраљеву није био првак државе ни у једној узрасној категорији, па је тежина ове медаље далеко већа него што смо мислили. Схватили смо да смо ми први уписани златним словима као доносиоци титуле првака државе у женској конкуренцији“, изјавио је Несторовић.

Према његовим речима, ову генерацију чине добра деца – и као спортисти и као људи. Најавио је да ће радити на томе да и у наредном периоду афирмишу женски рукомет у Краљеву, кроз млађе категорије прво, а онда и кроз прву екипу – када ове девојчице стасају за такмичење у вишем рангу.

„Очекујемо да ће нам овај успех донети већу популарност. Радићемо на томе да сва улагања оправдамо резултатима, и мушког и женског клуба. Ову годину смо стварно успешно завршили – четвртим местом мушке екипе у Супер Б лиги и освајањем златне медаље на овом такмичењу где смо, поред Медицинара Шапца и Словена из Руме, који имају далеко дужу историју успеха у женском рукомету, једина екипа односно град који се појавио на сва три такмичења првенства Србије у три узрасне категорије“, истакао је тренер клуба, додајући:

„У свим категоријама смо показали да треба да се рачуна на нас. Ове године нас сви гледају другачије и, као прваке државе, зову на турнире и такмичења. За нас је част да проносимо и име клуба и име града Краљева.“

Млада рукометашица Лена Андрић истакла је да су на Првенству Србије за играчице 2008. годиште и млађе у Ади све дале свој максимум као тим на терену да би дошле до успеха и да се њихов труд исплатио освајањем првог места. Како истиче, најтежи тгренутак је био када су у финалу морале да се врате на терен због непризнатог гола противничком тиму и да одиграју продужетке. Али, то је, како каже, дало снагу да се максимално потруде. Резултат: титула првака државе.

Градоначелник Краљева истиче да је циљ града да настави улагања у спорт, да помаже и аматерском спорту, поготово сеоским фудбалским клубовима, да обезбеђује новац за службена лица, делегате, фудбалске судије и њихова путовања, али да помаже и професионалном спорту и млађим узрасним категоријама.

„Веома је важно да, поред финансирања фудбала и кошарке, обезбеђујемо и довољно средстава за мање спортове. Kраљево не може да очекује да има првака Србије ни у фудбалу ни у мушкој кошарци, али зато улагањем у рукомет, одбојку, женску кошарку, имамо шансе да остваримо зацртани циљ. А циљ је да до краја овог маданта један спортски колектив из Kраљева донесе титулу државног првака, у првом тиму за сениоре, у спорту са лоптом. Мислим да ћемо у томе успети и да ћемо, поред два купа које смо освојили 2019. и 2020. године, коначно успети да се окитимо и титулом државног првака“, рекао је Терзић.

Он је истакао да су, поред жеље за тренирањем, ентузијазма и свакодневних тренинга, неопходни и материјални услови како би млади људи имали могућност да се баве спортом. Град не жели да се такмичи, у финансијском смислу, са Звездом и Партизаном и да доводи играче које ће платити превише.

„Много више волим да на утакмици видим дете из Рибнице, Чукојевца или Јарчујка, наше дете како игра и бори се у нашем граду, него да доведемо неко прескупо појачање који није реално и град не може да финансира“, појаснио је градоначелник, па додао да спорт треба да служи да се деца надмећу, радују,   такмиче, да побеђују и да губе.

Терзић је нагласио да ће град обезбеђивати онолико средстава колико је неопходно за такмичење и да се покрију материјални трошкови, јер циљ није да се на вештачки начин одједном освоји нека титула, а да после тај клуб заврши на рубу и врати се у нижи ранг такмичења. Све се ради на здравим основама како би још једном показали да је град Kраљево град спорта. Како је појаснио, град прати дешавања у спорту и када неки од клубова освоји медаљу или Куп Србије, има више амбиције и жели да за наредну годину оформи тим који ће бити конкурентнији, град се труди да кроз разговоре са тим људима, преко помоћника за спорт Николе Радовића и члана Градског већа Ивана Бунарџића, схвати шта су њихове потребе и да се обезбеде додатна финансијска средства.

Терзић је подсетио да је претходне године град обезбедио додатна средства Мушком рукометном клубу као подршку да се пласира у Супер Б лигу.

„Када смо видели да се ради о тиму младих, полетних, способних људи, који желе да играју у другом рангу такмичења, направили смо трошковник, донели одређена акта на седници Градског већа, и они су се пласирали у Супер Б лигу. Иако су многи очекивали да ће клуб испасти и вратити се у трећи ранг, био је четврти на крају сезоне. Сада разговарамо о томе да оформимо клуб који ће се борити за Супер А лигу, јер они су сада клуб који је на добром гласу, ниједна плата ниједног играча није каснила ни један једини дан. Сви трошкови су подмирени на време, ради се о веома одговорној управи, о момцима који не живе од рукомета, који имају своје послове, али воле тај спорт и воле свој град и желе да се пласирају у виши ранг. Таквим момцима и руководству град увек мора да помогне и то ће и убудуће чинити“, појаснио градоначелник.

Print Friendly, PDF & Email