Чланове Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња, који традиционално учествују на Смотри ветерана фолклорних ансамбала у Ушћу, угостили су градоначелник Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић.

Према речима градоначелника, Република Србија брине о свим својим грађанима, али је дужност Србије и да брине о свим Србима у Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији и свим Србима који живе у другим земљама Европе и света. Како је подсетио, Град Kраљево има одличне побратимске односе са Новим Гораждем у Републици Српској, а последњих неколико година успешно развија односе и са Требињем.

„Сарадња је почелa кроз сарадњу културно-уметничких друштава,  међусобне посете и долазак културно-уметничких друштава из Требиња у Ушће, где Дом културе „Студеница“ сваке године организује сусрете ансамбала из свих земаља у којима живе Срби“, појаснио је Терзић, па додао да су представници Града Краљева прошле године обишли Требиње.

„Дочекани смо не на пријатељски начин, него братски, онако како се дочекује неко најмили кога нисте видели годинама. Тада смо схватили колико људи из Републике Српске и становници Требиња воле све људе који долазе из Србије и колико је веза између нас јака“, изјавио је градоначелник Краљева истакавши:

„На нама је да наставимо и у наредним годинама ту везу јачамо, а прави начин за јачање братских веза између Србије и Републике Српске, између Kраљева и Требиња, јесу млади људи, деца која се баве фолклором, која желе да дођу у Србију, посете Kраљево и Ушће.“

Терзић је најавио да ће и ове године представници Краљева поново посетити Требиње, наставити сарадњу са представницима Требиња и његовим  културно-уметничким друштвима јер су то људи који желе да успоставе чвршћу сарадњу са градовима у Србији, а Kраљево је један од њих.

Помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић нагласио је да култура спаја земље и градове, а захваљујући њој, град Kраљево има блиске везе са неколико европских градова као што је румунски Сибију, пољска Зелена Гора, бугарско Велико Трново, македонски Прилеп…

„Захваљујући културно-уметничким друштвима град Kраљево успоставља блиску везу и са Требињем, градом Јована Дучића, који се одликује не само стваралаштвом него једном изванредном природном лепотом у херцеговачком красу“, поручио је Милишић.

Директор ансамбла „Јован Дучић“ Требиње Небојша Ратковић захвалио је градоначелнику Терзићу и помоћнику Милишићу на прелепом дочеку.

„Много нам значи братска сарадња и, када дођем у Србију и у Kраљево, сматрам да сам дошао у своје родно Требиње. Увек сте радо виђени гости у нашем граду. Наша сарадња ће увек бити блиска“, нагласио је Ратковић.

Према речима директорке Дома културе „Ушће“ Мирке Кошанин, након паузе од две године, чувари народне традиције поново ће заиграти  у ушћанском Дому културе. На смотри ће се представити једанаест друштава из Краљева, Трстеника, Врњачке Бање и увек драги гости из Требиња који на смотри учествују од почетка манифестације.

Директорка је позвала суграђане да у суботу, 19. марта, од 18.00 часова, у Великој сали Дома културе „Студеница“ у Ушћу, присуствују 6. сусретима ветерана фолклорних ансамбала и уживају у богатом културном садржају и својеврсном фолклорном спектаклу.

Print Friendly, PDF & Email