Немачка хуманитарна организација "Хелп" и град Краљево потписали су данас уговор о донацијама за отварање 35 нових радних места.
Пројекат је вредан 117.000 евра, од којих 75.000 евра донира "Хелп", а 42.000 евра град Краљево.
Шефица канцеларије "Хелпа" у Краљеву Милена Јеленковић је после потписивања уговора рекла новинарима да ће они који имају добру пословну идеју за мали бизнис добити недостајућу опрему у вредности 2.400 евра.Јеленковић је истакла да "Хелп", чији је главни донатор влада Савезне Републике Немачке, ради у Краљеву већ десет година и да је кроз сличне грантове до сада помогао отварање 450 радних места.
"Посебно нас радује да скоро 90 одсто малих бизниса чије смо покретање помогли, и даље ради", рекла је Милена Јеленковић.
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је рекао да ће грађанима који буду изабрани за овај пројекат бити плаћена и обука за пословне активности или усавршавање у делатности којом желе да се баве.
"Нама у Краљеву "Хелп" увек прискаче у помоћ тамо где је најнеопходније, а незапосленост је сада примарни проблем овог града", истакао је Симовић.
Осим помоћи у запошљавању, "Хелп" је у Краљеву саградио и 60 станова, углавном за расељена и избегла лица, а после земљотреса 5 монтажних кућа и поделио 29 пакета грађевинског материјала за санацију кућа.
 
 

Краљево добија Грађевинске студије                                                           28.Март 2012.

Од наредне школске 2012/2013.године при Машинском факултету у Краљеву постојаће и основне академске студије Грађевинског инжењерства, саопштио је данас новинарима декан овог факултета проф. др Новак Недић.
Комисија за акредитацију и проверу квалитета је 23. марта донела одлуку о акредитацији Заједничког студијског програма "Грађевинско инжењерство" у реализацији Машинског факултета у Краљеву и Факултета техничких наука у Новом Саду.
Акредитација је добијена за 60 студената на свакој од три године основних студија, а очекује се да Министарство просвете врло брзо изда и дозволу за рад.
Др Новак Недић је истакао да је један од главних мотива за оснивање грађевинских студија у Краљеву чињеница да у шест округа централне и западне Србије – Рашком, Поморавском, Шумадијском, Моравичком, Расинском и Златиборском – нема ниједне високошколске установе која школује стручњаке за ову техничку дисциплину.
Декан је истакао да идеја о оснивању студија за грађевинско инжењерство у стручном кадру Машинског факултета постоји одавно, а снажан земљотрес који је пре годину и по дана погодио Краљево потенцирао је неопходност већег броја стручњака из области грађевинарства.
Факултет техничких наука из Новог Сада реализоваће 44 одсто наставе, а Машински факултет из Краљева 56 одсто наставе.
"Садржај предмета, исходи учења, начин полагања испита и компетенције наставника усаглашени су са програмима највећег броја високошколских установа европског образовног простора" истакао је проф. др Недић.Он наглашава да и зграда Машинског факултета у Краљеву и опремљеност испуњавају услове простора и неопходних лабораторија.
Упис првих студената на прву годину Грађевинског инжењерства у Краљеву биће у јунском уписном року 2012. године

"Србија у ритму Европе"                                                                                              28.Март 2012.

Градоначелник Краљева Љубиша Симовић данас је са представницима пројекта "Србија у ритму Европе", потписао Уговор о реализацији програма "Србија у ритму Европе" намењеног деци у основним и средњим школама. Ова манифестација осмишљена је у складу са Европском повељом о учешћу младих у животу на општинском и регионалном нивоу, Белом књигом ЕУ о младима, Националном стратегијом за младе Републике Србије и Акционим планом политике за младе у Војводини.
 

Print Friendly, PDF & Email