Тридесет други „Весели спуст“ брзацима Ибра биће организован 11. јула, а претходиће му концерт Хариса Џиновића односно Дејана Петровића и трубача, уз бројне пропратне културно-забавно-спортске активности – најавио је на конференцији за новинаре након првог састанка Организационог одбора ове манифестације капетан „Веселог спуста 2021“, градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Једна од најстаријих туристичко-спортско-рекреативно-еколошких и културно-забавних манифестација – сплаварење Ибром, које стартује подно средњовековног Маглича до града Краљева, с паузом за традиционални спусташки пасуљ у Матарушкој Бањи, уз пратеће садржаје, пружиће Краљевчанима и свима који тог викенда посете наш град разноврсне садржаје.

Како је најавио градоначелник, у петак, 9. јула, концерт на Тргу српских ратника одржаће Харис Џиновић. Концерт ће бити потпуно бесплатан за све житеље града на Ибру и за све госте. Како је истакао, „то је поклон граду Kраљеву и из градског буџета неће бити исплаћен хонорар овом уметнику“. Следеће вечери, 10. јула, такође на централном градском тргу, концерт ће одржати Дејан Петровић Биг бенд. Између осталог, биће организоване и „Игре на води“ на градском базену, акција добровољног давања крви Црвеног крста Краљево, традиционално „Капетанско вече“…

„Очекујем да ће, поред Kраљевчана, и велики број гостију из других градова присуствовати концерту Хариса Џиновића, једне од највећих балканских звезда, као и Дејана Петровића и трубача. Културно-уметнички програм одавно није био садржајнији. Мислим да ћемо коначно, после месеци борбе са ковидом, моћи да организујемо једну овако лепу манифестацију“, сматра капетан „Веселог спуста“ апелујући на учеснике спуста да учине све што је у њиховој моћи да допринесу безбедности целе манифестације.

„Јако је важно да што већи број Краљевчана буде вакцинисан и ревакцинисан до 9. јула. Позивам све госте концерата и све који ће присуствовати „Веселом спусту“ да се ревакцинишу односно приме прву дозу вакцине до тада. Тако ћемо штитити сопствено здравље, али ћемо се бринути и о здрављу свих у окружењу. Очекујемо даље попуштање мера до 9. јула, да ће бити дозвољено да се на јавним површинама окупи више од пет стотина људи. Важно је да у овим тренуцима бринемо о здрављу, али морамо да бринемо и о нашим хотелијерима и угоститељима“, рекао је градоначелник Терзић истакавши да, када је пре две недеље у нашем граду одржано Државно првенство у атлетици за сениоре и сениорке, у краљевачким хотелима није било празних кревета.

„Наш циљ је да доносимо новац у Kраљево, да што је могуће више људи из других градова у Србији, али и из иностранства, посећује наш град. Већ током августа у Краљеву ће бити одржан Балкански шампионат у атлетици за млађе категорије, уз присуство великог броја такмичара, тренера, представника атлетских савеза… Очекујем да ћемо и тада напунити све хотелске капацитете.  Циљ нам је да што више људи посети наш град, да виде и Жичу  и Студеницу, да присуствују и културним и спортским манифестацијама. Мислим да у томе у последњих неколико година успевамо“, каже Терзић наглашавајући да је епидемиолошка ситуација условила да припреме овогодишње манифестације почну касније јер није могло да се зна какве ће епидемиолошке мере важити у периоду одржавања „Веселог спуста“. Када су епидемиолошке мере попустиле, донета је и одлука да се сазове седница Организационог одбора и да се почну припреме за одржавање „Веселог спуста“.

„За кратак временски период успели смо да се веома добро организујемо. Мислим да ће се овај „Весели спуст“, по броју извођача, гостију на концертима, али и броју спусташа, разликовати, да је ово први спуст који се организује на другачији начин, који подразумева обезбеђивање услова како би и хотелијери и угоститељи, па и сам град Краљево, зарадили“, сматра градоначелник додајући да одржавање оваквих, као и спортских манифестација, омогућава да град живи.

Први човек града подсећа на то да током летњих месеци обично није било  довољно културних манифестација и спортских догађања у граду на Ибру, да је било викенда без дешавања, али да се ова година разликује.

„Одлучили смо да ове године, организацијом трка на Берановцу, затим државног атлетског првенства, а касније и Балканског шампионата у атлетици, употпунимо те викенде, уз организацију концерата у периоду одржавања „Веселог спуста“, доведемо људе у наш град. Не желим да Краљевчани одлазе у Врњачку Бању на концерт неке балканске звезде, желим да тај концерт одржимо у Краљеву, па да људи из Врњачке Бање, Трстеника, Чачка, Kрушевца, Kрагујевца дођу у наш град“, каже Терзић.

Директор „Веселог спуста 2021“ Александар Ерац сматра да је добар тренутак да 32. „Весели спуст“ буде показатељ и правац за будућност, за нову креативност.

„Потрудићемо се да „Весели спуст“ поново траје пет до седам дана и да се у Kраљево долази на одмор. Да сви заједно створимо услове, да помогнемо и организаторима – Кајак клубу „Ибар“, Туристичкој организацији Краљева односно Граду Краљеву и Организационом одбору да вратимо ову манифестацију на место које је некада имала“, каже Ерац.

Print Friendly, PDF & Email