Насмејани, раздрагани, распевани, дружења и журке на води жељни Краљевчани и гости са разних страна, у недељу, 17. јула, претворили су Ибар, Маглич, Матарушку Бању, Краљево… у највеселији и, за бити у њему, најпожељнији крај Србије. Набавили су или направили за ову прилику специјално пловило, надували су чамац, сели на прамац и, као што је и у химну „Веселог спуста“ преточено, направили на Ибру, који се пени, саобраћај – густ… Кажу, више од хиљаду разних пловила, са по једним, два, пет или више чланова посаде, на хиљаде учесника спуста у реци, још и више на обалама Ибра… Тридесет трећа манифестација – „Весели спуст 2022“, дуго ће бити тема не само у Краљеву. И задатак који су организатори поставили себи – надмашити овогодишњу „Недељу ‘Веселог спуста’“. А за то, ето прилике – 16. јула 2023, за када је већ заказана тридесет четврта највеселија регата.

Према речима капетана „Веселог спуста 2022“, градоначелника Краљева др Предрага Терзића, овогодишњи спуст је окупио сигурно највећи број учесника у последњих десетак година. Најважније је да је све протекло без икаквих проблема, да су се сви учесници понашали у складу са препорукама и да је на Ибру било безбедно.

„’Весели спуст’ годинама није био овако добро посећен. Од манифестације која је до ове године трајала само два дана, суботу и недељу, направили смо седмодневни догађај. Током ових седам дана, од понедељка до недеље, у Краљеву су одржавани концерти и разни наступи, Трг у Краљеву никад није био пунији. Из дана у дан смо обарали рекорде у броју посетилаца Краљева. Мислим да су сви Краљевчани имали прилику да уживају у најбољим концертима, а да их то не кошта. Поред тога, наши хотелијери и угоститељи су одлично зарадили. Наредне године морамо да направимо још бољу манифестацију, која ће трајати седам дана, и што је најважније, Краљевчани и гости Краљева знаће знатно раније и за концерте и манифестације, како би приликом планирања одмора предвидели да тих седам дана проведу у Краљеву, а и како би људи који воле наш град дошли у Краљево, јер ово је град који све госте прима раширених руку“, поручио је капетан „Веселог спуста“.

Како је истакао директор „Веселог спуста 2022“ Александар Ерац, Организациони одбор манифестације је поносан на успешно организовану „Недељу ‘Веселог спуста’. Већ слика са старта, подно средњовековног Маглича, био је знак да се „Весели спуст“ дешава на прави начин.

„Овогодишњи ‘Весели спуст’ је показао да Kраљево има људе који воле реку, природу, који воле да се друже. Имали смо позитивну енергију – сви су били раздрагани и насмејани, сви су били једно. А то је оно што нама можда данас недостаје – солидарност. Ибар повезује људе. Људи воле ‘Весели спуст’, он има душу. Следеће године ћемо направити највећу манифестацију у Европи“, поручио је Ерац додајући да је сваки други-трећи чамац био из неког другог места – спусташи су дошли и из Лазаревца, Kостолца, Зајечара, партнерског града Марибора, општине Рудо, из Сиднеја… уз, традиционално, пратњу трубачког оркестра из Владичиног Хана, који већ десет година учествује на „Веселом спусту“.

Истовремено са „Веселим спустом“ у Магличу, стартовао је и „Сребрни казан“ у Матарушкој Бањи. У припремању пасуља, али и рибље чорбе, учествовало је тридесетак екипа из Ниша, Кладова, околних градова, са југа Србије, из Новог Бечеја, домаће екипе… цела Србија је кувала у Матарушкој Бањи. Поред пехара и медаља које су добиле по три најбоље екипе, више од тога им значи победа на манифестацији која има традицију дугу тридесет година. За најбољи је проглашен пасуљ екипе Добровољног ватрогасног друштва Kраљево, док је најбољу чорбу скувала екипа World Pream Team из Kикинде.

Ко од Краљевчана у протеклих седам вечери није био на централном градском тргу, тај, највероватније, није ни био у Краљеву. Разноврстан програм – „за свачију душу понешто“, из вечери у вече, током „Недеље ‘Веселог спуста’, окупљао је све генерације и Краљевчана и бројних гостију.

Након невероватног Тонија Цетинског, у програму „Недеље ‘Веселог спуста’ смењивали су се фолклорни ансамбли нашег града, потом Burns, Џубо и Јелена односно Amabile art и Steam funk, уз DJ Kida keva Crew и дводневни Фестивал занатског пива. Онда је Трг плесао и певао у ритму старог доброг рокенрола уз Рибљу чорбу, пре које се публици представио краљевачки бенд Дечја радост. У вечери уочи „Веселог спуста“, најпре је Бојан Маровић окупиo љубитеље поп музике, потом место уступио Забрањеном пушењу и надалеко познатом др Нелу Карајлићу. Истовремено, на четири локације у граду, организован је велики Јегер парти. Исте вечери, традиционално Капетанско вече било је прилика да се угосте делегације партнерских, али и других градова, које су у наш град дошле како би учествовале у највеселијој регати. Суботње поподне било је весело и на Градском базену, где су одржане „Веселе игре на води“. Седмодневни програм завршен је концертом Зорице Брунцлик, који је пратио, и ове вечери, пун централни градски трг.

Никад више догађања, никад разноврснијег програма, никад више људи на улицама Краљева, смеха, радости, песме, игре… деце, родитеља, бака и дека… чамаца и разних пловила на Ибру, пуних обала реке која свира, пева, весели се, тка приче које се у историју краљевског града нижу…

До следећег лета, и јула – шеснаестог, и тридесет четвртог „Веселог спуста“, и изненађења пуне седмице која му претходи, и целог града на Тргу српских ратника, и нових туриста и оних који су се већ код нас одомаћили…


Фото: Горан Шљивић и Туристичка организација Краљева

Print Friendly, PDF & Email