Град Краљево 134 године поносно носи своје краљевско име – од 19. априла 1882. године, када је краљ Милан Обреновић удовољио жељи и молби житеља вароши Карановац да се њихово место назове Краљево. Поводом овог датума, који се обележава као Имендан града, приређена је свечана академија, као нека врста времеплова кроз историју и време, подсећање на људе и догађаје који су уткани у темеље Краљева, града где се спајају Ибар и Морава, где су се укрштали царски друмови, места које представља природну капију Долине векова, вароши на коју с вечери падају сенке купола и звоника Жиче, мајке српских манастира, колевке наше писмености и државности.

Честитајући Имендан града, градоначелник Краљева Томислав Илић је, између осталог, поручио:

Имамо се за чим окренути, али морамо и у будућност гледати. Време пред нама јесте време изазова, али и великих прилика да идућег Имендана побројимо шта смо на корист града и његових житеља урадили.“

У пригодној беседи, по којој је и академија названа – „Именом исписана историја“, професор историје Весна Милојевић, директор Историјског архива Краљево, осврнула се на то како је наш град, уместо турског, понео краљевско име.

Академију је пратила и изложба Историјског архива Краљево у фоајеу Краљевачког позоришта, која говори о овом јако важном историјском периоду града Краљева, када смо од вароши Карановац постали данашње Краљево. Панои, између осталог, приказују проглашење Краљевине Србије, путовање краља Милана по Србији, његов долазак у Карановац, промену имена.

У складу са речима председника Одбора за обележавање Имендана града Краљева Милоша Милишића, град Краљево има однос према догађајима из прошлости како бисмо имали и будућност. Тако је у оквиру обележавања овогодишњег Имендана припремљен вишенедељни програм.

Централни догађај, академију, припремили су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљевачко позориште, Културни центар „Рибница“ и Историјски архив.

У програму су учествовали глумци Краљевачког позоришта, који су казивали стихове Верослава Стефановића „Једно столеће Краљева“ и „Кад се градила Жича“ Милана Ђокића. Градски хор „Црвчанин“ је извео химну Србије „Боже правде“ и композицију Константина Бабића „Узори, Маро“. Приказан је и двоминутни документарни филм из 1904. године „Пијачни дан у Краљеву“.   

 

         Обраћање градоначелника града Краљева Томислава Илића

      ♦  БЕСЕДА „Именом исписана историја“ Весне Милојевић професора
                       историје
и директора Историјског архива Краљево


        

 

 

 

Постављен камен темељац за затворен базен                19.04.2016.

 

На Имендан града Краљева, 19. април, поред нове хале спортова, започети су радови на изградњи затвореног базена. Камен темељац су положили градоначелник града Краљева Томислав Илић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директорка Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марица Мијајловић, са посланицима у последњем сазиву Народне скупштине Александром Томић и Зораном Бабићем.

Како је изјавио градоначелник Краљева Томислав Илић, град је прошле године донео одлуку о градњи затвореног базена.

Решили смо да опремимо спортску комуналну инфраструктуру и да, поред хале, изградимо и затворени базен. Верујем да су се овоме највише обрадовали спортисти који дуги низ година нису могли да учествују у вишим ранговима такмичења управо због недостатка базена, као и пливачи, који имају изузетне резултате. Надам се да ће на Имендан 2019. године затворени базен бити завршен“, рекао је градоначелник.

Начелник РУО Небојша Симовић је истакао значај базена за здрав живот суграђана, посебно школске деце и омладине, за побољшање квалитета живота, али и за развој спортског туризма. Он је поменуо и израду пројекта за „спортско село на Гочу.

Уз Врњачку Бању, која има два национална кампа за одбојку и ватерполо, увезаћемо озбиљну спортску понуду на нивоу Србије, чак региона. Уз аутодром Берановац, надамо се да ћемо постати препознатљива спортска дестинација. Поспешићемо развој угоститељства и туризма у Краљеву. Сем тога, желимо да наша деца не одлазе у друге градове да би се бавила спортом, већ да у свом граду имају све што им је потребно. Очекујемо подршку Владе и Министарства за омладину и спорт, али и донације, да свако препозна ову причу као друштвенокорисну“, изјавио је начелник.

За изградњу затвореног базена, град Краљево се кредитно задужио 30 милиона динара. Почетком марта потписан је уговор са извођачем прве фазе радова, предузећем „Ратко Митровић из Чачка. Вредност почетних радова је нешто више од 15 милиона динара. С обзиром на то да се, према речима директорке Дирекције за планирање и изградњу Краљево Марице Мијајловић, остатак очекује из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарству је достављена сва потребна документација, урађен предмер и предрачун по фазама.

Отприлике по два пута два милиона евра нам је обећано. За прву фазу – грубе радове и окровљавање, потребно је око 290 милиона динара, а за комплетну инвестицију, са уређењем околног терена, око 900 милиона динара“, каже директорка.

Затворени базен ће имати два базенаједан димензија 25х33 метра и дубине 2 метра, и базен за непливаче 25х12,5 метара, дубине 0,8-1,33 метра. Нето површина је 7.400 м2, бруто 6.900 м2. Капацитет је око 450 гледалаца, а укупан број људи у објекту може да буде око 650. Рок за завршетак је април 2019. године.

Покренута је иницијатива да затворени базен понесе име пионира ватерпола и пливања у Краљеву, чувеног краљевачког хирурга, дугогодишњег председника Пливачког ватерполо клуба Краљево, почасног грађанина града Краљева, др Слободана-Дана Лукића, који је трагично изгубио живот.

 

                   

Print Friendly, PDF & Email