Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са помоћником Милошем Милишићем, угостио је државног секретара Министарства спољних послова Републике Србије Немању Старовића, као и новинара, публицисту и некадашњег амбасадора Србије у Египту Драгана Бисенића.

Старовић и Терзић су разговарали о могућности сарадње града Краљева и Министарства спољних послова и помоћи да Краљево, заједно са братским градовима, али и другим местима у иностранству, конкурише за добијање одређених средстава из европских фондова.

„Део разговора је био посвећен и побољшању сарадње између града Краљева и оних места са којима смо деценијама сарађивали у другим државама, нашим братским градовима у Пољској, Словенији, Израелу, Сједињеним Америчким Државама, Кини и Русији. Министарство спољних послова је адреса на коју се обраћају многе локалне самоуправе у Србији, градови и општине, како би побољшали сарадњу са другим местима у иностранству. Очекујем да ће, уз помоћ Министарства спољних послова, и привредници из Краљева имати могућност да сарађују са привредним коморама и предузећима из иностранства“, рекао је градоначелник Краљева др Предраг Терзић истичући да је у последњих неколико година много учињено на јачању економске дипломатије Србије у иностранству, која је видљива и кроз увећану робну размену са великим бројем земаља које се налазе у непосредном суседству Србије, али и са државама широм Европе, па и на другим континентима.

Градоначелник је захвалио државном секретару Старовићу и министру спољних послова Николи Селаковићу на одличној сарадњи Министарства спољних послова Републике Србије са градом Краљевом.

„У том смислу значајна је и помоћ некадашњег амбасадора Бисенића, који све своје личне везе ставља на располагање граду Краљеву, а у циљу побољшања живота за све Краљевчане“, нагласио је Терзић.

Државни секретар Министарства спољних послова је захвалио градоначелнику на љубазном позиву да посети Краљево и прилици да од првог човека града добије све релевантне информације о, како је истакао, једном привредном замаху и друштвеном развоју који се у претходних неколико година одвијао у Краљеву.

„Искористили смо прилику да поразговарамо о сарадњи Министарства спољних послова са локалном самоуправом, која може бити веома значајна, и уложићемо додатне напоре да се у периоду који је пред нама интензивира. Градоначелник је говорио о неколико веома важних сфера, а једна од њих јесте сва она подршка коју Министарство спољних послова, заједно са нашом дипломатском мрежом и представништвима, може да пружи локалним самоуправама на плану такозване међуградске, партнерске или побратимске сарадње. Град Краљево има веома развијену сарадњу, не само са градовима из региона него и из развијених држава као што су Руска Федерација, САД, Француска, Пољска, Израел… Ми ћемо настојати у наредном периоду да пружамо све оне неопходне услове како би из те партнерске сарадње проистекли конкретни пројекти из свих сфера које су релевантне“, рекао је државни секретар напомињући да је Министарство спољних послова у том смислу сервис који ће помоћи да се те иницијативе реализују.

„Наравно да је сфера економије најважнија. Упознао сам градоначелника са чињеницом да смо током прошле године у оквиру Министарства спољних послова успоставили први пут Сектор за економску дипломатију, који се труди да све наше активности у иностранству стави у функцију економског развоја Републике Србије. Имајући све то у виду, верујем да је састанак био успешан и да представља једну малу али важну прекретницу и да ћемо резултате видети у времену које је пред нама“, поручио је државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић након састанка са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем.

Print Friendly, PDF & Email