Краљевачко позориште освојило је чак осам награда на завршној вечери 58. Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ у Kрагујевцу. Осам позоришта, међу којима и Краљевачко позориште, такмичила су се за најбољу представу по одлуци стручног жирија, најбољу представу по одлуци округлог стола критике, као и за још девет награда у шест категорија. Наше позориште које се први пут такмичило са две представе je, освојивши шест награда за представу „Црна овца“ и две за представу „Трпеле“, постало најуспешније позориште у држави.

Представи „Трпеле“ Kраљевачког и Шабачког позоришта припала је награда округлог стола критике за најбољу представу Фестивала. Награду за најбољу представу у целини добила је представа нашег позоришта „Црна овца“, настала по тексту Виде Давидовић, а у режији Снежане Тришић. За улоге Лопова и Сиромаха у представи „Црна овца“, награду за најбољег младог глумца добио је Владимир Јовановић, а за исту представу, Снежани Тришић додељене су две награде – за најбољу сценографију и за најбољу режију. Први пут у историји Фестивала чак три, од четири, равноправне глумачке награде побрали су глумци Kраљевачког позоришта – Никола Воштинић за улогу у представи „Црна овца“, Горица Динуловић добила је Јоакима за улогу у истој представи, а трећу глумачку награду добио је цео ансамбл представе „Трпеле“.

Поводом незапамћеног успеха, градоначелник др Предраг Tерзић и помоћник задужен за културне манифестације Милош Милишић примили су директора Миодрага Динуловића и представнике односно добитнике награда Краљевачког позоришта.

Aнсамбалу Краљевачког позоришта, који постоји већ 73 године, градоначелник је честитао на назначајнијем успеху у историји краљевачког театра.

„Краљево има изузетно добре спортисте који у наш град доносе медаље, а сада смо показали да имамо одличне редитеље и глумце, који свакодневно одржавају пробе и представе у условима који нису најбољи, и представљајући на најбољи могући начин своју матичну кућу и наш град доносе најзначајнија одличја са најеминентнијих фестивала“, нагласио је Терзић.

Према његовим речима, разговарали су о одређеним проблемима и начинима да се, заједничким снагама, превазиђу ти проблеми како би услови за рад наших глумаца били бољи.

„Град ће у ребалансу обезбедити додатна финансијска средства за програмске активности и путовања Краљевачког позоришта, али поред тога треба да нађемо начин како бисмо успели да добијемо сагласности за нова запошљавања и како би млади глумци, који већ годинама раде по различитим основама, добили коначно уговоре на неодређено време. На тај начин, када имају сигурност и знају да ће њихов рад бити адекватно награђен, сигурно ће неупоредиво лакше успети да изразе свој таленат. Треба да будемо поносни на ту децу која наш град представљају на најбољи могући начин“, поручио је градоначелник, истакавши да ће се Град максимално потрудити да изађе у сусрет потребама Позоришта.

Како је нагласио помоћник задужен за културне манифестације Милош Милишић, Краљевачко позориште је можда најистакнутији репрезент краљевачке културе, али како је напоменуо, и остале установе као што су Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Народни музеј, Историјски архив Краљево, Културни центар „Рибница“, доприносе развоју културе.

„Све то је резултат добре буџетске подршке према овим установама. Краљево из буџета издваја шест одсто за културне установе, што је један од највећих процената у овом делу Србије и тек ћемо радити на решавању проблема са којима се сусрећу и Краљевачко позориште и друге установе у култури. Честитам Позоришту на овим, али сигуран сам, и на многим будућим наградама“, изјавио је Милишић.

Директор Kраљевачког позоришта Миодраг Динуловић, поносно је честитао награђенима, ауторима представа, техничкој подршци и свим запосленима који су у изузетно сложеним условима спремили обе представе које су им донеле најзначајнија признања са једног од најстаријих и најзначајнијих позоришних фестивала у нашој земљи. Он је захвалио градоначелнику Терзићу и помоћнику Милишићу јер је Краљевачко позориште препознато од стране свог оснивача, али и публици овог града на свесрдној подршци.

„Ових резултата не би ни било да нисмо успоставили отворен дијалог о финансирању наших пројеката и очекујем да ће година која је пред нама, и ребаланс у јуну, донети мало препозиционирање у оквиру тих шест одсто за културу јер се наша установа налази на четвртом месту по проценту издвајања средстава“, појаснио је Динуловић, па додао да верује да ће заједничким снагама Града и Позоришта наћи саговорника у Републичкој комисији за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава на неодређено и одређено време.

„Краљевачки глумци и испицијенти, шминкери, тонци, сви они који позоришну чаролију чине могућом, треба да добију сигуран посао и мени као руководиоцу, а касније и било ком другом, треба обезбедити сигурну позицију планирања годишњег плана и репертоара. Ми смо навикли да из немогућег стварамо могуће, али чини ми се да је сада време да томе станемо на крај и да коначно уживамо плодове свог вишегодишњег рада и труда. Стога верујем да ћемо 2023. годину искористити да донесемо нова радна места у Краљевачко позориште и да ојачамо нашу заједничку кућу“, поручио је директор Динуловић.

Print Friendly, PDF & Email