Представници града Краљева, Рашког управног округа, јавних предузећа и донатора обишли су почетак радова на изградњи моста на Мусиној реци, који је срушен током поплава у мају 2014. године. Радови су почели и на изградњи моста на реци Лопатници у Богутовцу, такође срушеном у прошлогодишњим мајским поплавама, преко које је избегнут потпуни прекид транспорта захваљујући понтонском мосту који је Војска Србије поставила.

Мостови ће бити изграђени захваљујући средствима Европске уније, кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији. Радови вредни 150.000 евра требало би да буду завршени у року од 60 дана, а омогућиће приступ пољопривредном земљишту за 70 сеоских домаћинстава. Радове изводи краљевачко Грађевинско предузеће „Николић“. 

Изградњи мостова, на реци Лопатници дугог 28 метара и на Мусиној реци дугог 14 метара, претходи чишћење терена и санација обала река. Током поплава уништени су стубови на мостовима, што је изазвало урушавање конструкције и пуцање путних плоча. Кретање становника било је знатно отежано, а тиме и обављање пољопривредних послова.

Мост на Мусиној реци биће широк 3,5 метра, армирано-бетонски, биће урађено ојачање самог корита и обале реке, па ће бити стабилан и функционалан, будући да је од великог значаја за повезивање Мусине реке и Јарчујка, како би људи могли да брже дођу до града и до својих пољопривредних парцела.

Градоначелник града Краљева Томислав Илић захвалио је на подршци ЕУ, која је до сада обезбедила 751.000 евра помоћи Краљеву – за обнову 18 домаћинстава, набавку намештаја и кућних апарата за 20 породица, подршку за десет предузетника и око 1.320 пољопривредних домаћинстава.

Пројекат изградње два моста у Краљеву, који финансира ЕУ, спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира ЕУ из претприступних фондова ИПА.

Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупа њ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид.

Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

             

Print Friendly, PDF & Email