Данас је одржана јавна презентација Нацрта плана изградње хидроелектрана на Ибру и извештаја и стратешкој процени њиховог утицаја на животну средину на којој су учествовали представници Агенције за просторно планирање и института Јарослав Черни, представници локалне самоуправе и заинтересовани грађани.  
Образлажући  оправданост изградње десет мини хидроелектрана на Ибру на потезу од Ушћа до кривине на Ибарској магистрали званој Лакат, руководилац Групе за просторне планове у Агенцији за просторно планирање, Небојша Стефановић је као први  разлог за изградњу хидроелектрана на Ибру навео високу цену струје.
,,Предности изградња хидроелектрана на Ибру су најпре финансијске природе, јер сви  знамо колико је  скупа  производња електричне енергије.  Постоји међудржавни споразум Србије и Италије о заједничкој производњи и дистрибуцији енергије, а интерес је  Србије да направи заједничко предузеће са италијанским инвеститором, које ће само бити инвеститор хидроелектрана", изјавио је Стефановић.
Он је казао да ће у приобаљу хидроелектрана на Ибру бити инициран развој туризма ии да њихове акумулације нису намењене само за снабдевање водом, већ за све активности на води
Градоначелник Краљева Љубиша Симовић је на данашњој презентацији изјавио да је за локалну самоуправу важно омогућити  грађанима јавни увид у  план изградње хидроелектрана на Ибру.
,,Важно је да грађанима омогућимо да од стручњака добију објашњење за оно што је битно за овај план,  као и да кроз јавну расправу и јавни увид највећу корист имају грађани овог подручја за које се планирају овако велике инвестиције,  као што је градња хидроелектрана на Ибру у износу од 300 милиона евра" рекао је Симовић.
Нацрт простроног плана урађен је за десет каскадних хироелектрана укупне снаге 122 мегавата у дужини од 55 километара.
Десет малих ХЕ годишње ће производити око 440 гигават сати електричне енергије које ће, према споразуму Србије и Италије и уговору коју су потписале италијанска "Сецхи компанија" и Електропривреда Србије, Србија продавати Италији за око 150 евра по мегаватсату.
Физичка и правна лица примедбе на Нацрт просторног плана и Извештаја о стратешкој поцени утицаја могу доставити у писаној фгорми Градској управи у току трајања јавног увида, закључно са 29. мартом 2012. године.
 
 

Print Friendly, PDF & Email