У организацији Градске управе града Краљева, Одељења за инспекцијске послове-Одсека за заштиту животне средине  данас је организована  Јавна трибина на тему -Распрострањеност, сузбијање и утицај штетне коровске биљке амброзије на здравље становништва, уз учешће реномираних предавача из ове области. О штетности полена коровске биљке амброзије као и њеној распрострањености и сузбијању говорили су :

– Академик Проф.др. Васкрсија Јањић на тему  распрострањеност, биологија, алергена својства и контрола.

– Др.Небојша Димитријевић ,специјалиста хигијене испред Завода за јавно здравље Краљево, на тему утицај полена амброзије на здравље људи и мониторинг алергеног полена на територији града Краљева

Небојша Девић, дипл.инг.заштите биља, испред Завода за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију Висан из Београда, на тему методе сузбијања амброзије у насељеним местима  са освртом на сузбијање амброзије Града Краљева.
Сузбијање амброзије на територији града Краљева финансирано је из  
Програма коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту  животне средине за 2015.годину.

 

             

 

 

Словенци заинтересовани за „Весели спуст“                  28.10.2015

 

Представници словеначке општине Рабље об Драви посетили су наш град с намером да се састану и разговарају са руководством града Краљева и организаторима манифестације „Весели спуст“, за коју сматрају да би могли да организују у својој општини. Делегацију, коју су чинили жупан, поджупан, особа задужена за маркетинг и организатор манифестације, примио је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић, са сарадницима, а састанку су, између осталих, присуствовали и представници Туристичке организације Краљево, Кајак клуба. Гости су имали прилику да виде и видео презентацију о неколико последњих спустова.

            „Видимо велики потенцијал у развоју туризма, зато смо се определили да на и уз реку Драву вратимо живот, а то се ради тако што направиш манифестацију и позовеш људе да дођу на реку Драву. Пратили смо како то раде у другим државама и наишли смо и на „Весели спуст“ који организује Кајак клуб Ибар. То је једна манифестација којом бисмо испунили план. Туризам није спринтерска дисциплина, већ маратонска“, рекао је жупан Алан Буковник.

            Председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић истакао је да  треба честитати свима који су градили „Весели спуст“ у Краљеву, и медијима који су то сваке године преносили.

„Изражавамо задовољство због посете и пренећемо и оно што сматрамо позитивним и оно што сматрамо да није добро, да би они могли у  свом плану да припреме и отклоне негативно, а ми смо спремни сваку врсту помоћи да им пружимо“, рекао је председник Скупштине града Краљева Сретен Јовановић.

Представници Кајак клуба су задовољни што је ова манифестација препозната и ван гарница наше земље, додавши да ће настојати да буде и успешнија у будућем периоду. Они су истакли да као клуб имају обавезу да наставе тај континуитет и са свим другим институцијама побољшају и, кроз критике и похвале, унапреде манифестацију, своје искуство пренесу на наредне генерације које ће из године у годину унапредити одржавање овако велике и популарне манифестације.

            Стратешким планом који је општина Рабље об Драви донела пре неколико година, предвиђено је да развој и унапређење туризма буду приоритети. У складу са тим, план је да спуст организују следеће године.

         

 

Print Friendly, PDF & Email