„Овде смо да бисмо вам показали да смо успели заједничким снагама – власт и опозиција, да дођемо до једног документа на који, надам се, нико неће имати примедбе, макар у овом сазиву. Дошли смо до једног предлога Пословника о раду Скупштине града Краљева, који очекујемо да на Скупштини буде усвојен једногласно“, изјавио је председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић, који је са шефовима одборничких група у Скупштини града Краљева одржао конференцију за новинаре поводом једногласно усвојеног предлога овог документа.

Како је објаснио Марковић, Одељење за скупштинске послове Градске управе града Краљева је дало предлог нацрта Пословника, који је дат на увид свим шефовима одборничких група. Имали су десетак дана да дају своје примедбе, након чега су заједно сагледали примедбе и нашли, како каже, солидан Пословник о  раду.

„Част је и дика да смо успели заједничким снагама, и власт и опозиција, да направимо један такав документ. Овим показујемо да у Краљеву ипак можемо да будемо сложни око нечега“, поручио је председник Скупштине града Краљева.

Према његовим речима, једна од кључних новина је да одборничку групу чини четири одборника, зато што је то, како је образложио, „природан цензус у нашем граду – када освојите 5% гласова, имате четири одборника“. До сада је одборничка група бројала пет одборника. Затим, продужено је време излагања за говорницом са три и пет на пет и десет минута. Број јављања шефова одборничких група је ограничен на два по тачки дневног реда, осим када су у питању буџет и ребаланс буџета, када шеф одборничке групе може да се јави три пута по десет минута. Марковић наводи да има много ситних ствари за које су сматрали да не функционишу, па су стављене у Пословник. Он сматра да ће увек имати потребе за променама, али се нада не суштинским.

Заменик шефа Одборничке групе Двери Данило Спасојевић је истакао да „ово што сада изгледа као преседан, свакако би ваљало да постане пракса и нешто на шта треба да се навикнемо – оно што је у најбољем интересу града и грађана треба да буде заједнички посао свих, без обзира да ли долази из позиције или опозиције“.

„Овде смо се окупили око измена и допуна једног документа који је већ био у доброј мери превазиђен и можда мало отежавао скупштински рад, па смо у циљу веће ефикасности и бржег доношења скупштинских одлука важних за живот града сели и договорили се о неким кључним стварима. Пошто смо сви заједно стали иза овог документа, надам се да ћемо га достојно и поштовати и да ћемо послати лепу слику око тога шта нам је важно. Иако се можда разликујемо у неким стратешким  стварима и имамо другачије виђење политике вођења града, ипак треба да се придржавамо тог основног документа по коме Скупштина треба и мора да функционише и надам се да ће то дати добре резултате у најскоријој будућности“, поручио је Спасојевић.

Шеф ОГ Локални фронт Предраг Воштинић је истакао да су у овом удружењу грађана веома задовољни чињеницом да су странке, без обзира да ли су у вршењу власти или у опозицији, успеле да раде заједно, не само због документа који је сачињен и ускоро треба да буде званично донет, већ што је урађен у најбољем интересу грађана и грађанки Краљева.

„Нама је превасходно, пишући све примедбе и сугестије, а  морам да нагласим да нам је уважено више од 80% примедаба и сугестија на документ, једина водиља заиста била испуњење очекивања грађана и грађанки Краљева. Овога пута није било оне уобичајене каприциозности која у политици влада. Радили смо у духу заједништва, не да бисмо себи олакшали посао и обезбедили боље позиције у самој Скупштини и њеном раду, већ да бисмо дошли до једног документа, најбоље како смо могли, сви који се тренутно налазимо у Скупштини, који ће нам, надам се, омогућити лакши и бољи рад односно бенефиције за људе на које ће наш рад највише последица имати. Заиста је било добро постићи тај степен сагласности. Ово је једна од првих одлука које се доносе апсолутним консензусом у Скупштини“, рекао је Воштинић.

На састанку који је претходио конференцији за новинаре, договорено је да седница Скупштине града буде одржана у петак, 2. септембра, са почетком у 10.00 часова.

 

         

Print Friendly, PDF & Email