Традиционално, годишњом седницом Скупштине, Удружењe пензионера града Краљева обележило је свој дан – 14. aприл, и седамдесет седам година постојања. Минутом ћутања, пре почетка седнице, одата је пошта преминулим члановима Удружења у протеклој години.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић поздравио је чланове краљевачког Удружења пензионера и Удружења војних пензионера, па им пожелео добро здравље и још веће пензије. Како је подсетио, Удружење пензионера града Краљева основано је непосредно по завршетку Другог светског рата, 14. априла 1946. године, а одржавањем редовне Скупштине сваке године обележава свој дан.

„Држава и Град се труде да побољшају начин живота пензионера, као и да пензије, из године у годину, расту како би наши пензионери имали што боље услове за живот“, изјавио је Терзић, па захвалио председнику Удружења на досадашњој успешној сарадњи.

Према његовим речима, Град Краљево, заједно са Удружењем пензионера, сваке године организује бесплатне представе за пензионере, а труди се да и на друге начине помогне најстаријим суграђанима. Градоначелник се осврнуо и на промоцију Пензионерске картице, у оквиру активности Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, која је одржана за краљевачке пензионере, у марту ове године, на централном градском тргу, како би се упознали са погодностима које картица пружа.

Први човек града Краљева поручио је да је обавеза свих нас – њихових унука, синова и ћерки, али и целог друштва, да заједно пронађемо начине како да побољшамо и олакшамо живот људи који су деценијама вредно радили како би створили све што данас имамо.

Председник Удружења пензионера града Краљева Радомир Дробњак нагласио је да чланство у Удружењу омогућава одређење погодности – давање позајмица, набавку огрева, беле технике, дружење, излете… Током протекле године, чланови краљевачког Удружење пензионера активно су се састајали како би разматрали и решавали питања у интересу добробити чланства, а организована су и дружења у Краљеву, Рашки и Ивањици.

У 2022. години, према његовим речима, Удружење је обезбедило позајмице у износу од 223.000.000 динара, а током прва три месеца 2023. године више од 100.000.000 динара за своје чланове. Такође, додатна, неповратна, средства издвајају се као помоћ за оне са најмањим пензијама.

Дробњак истиче да највећи издатак пензионерима представља набавка неопходних лекова, па је нужно обезбедити значајна средства за те намене, за шта им је потребна и помоћ Града.

Најстарији члан Удружења пензионера града Краљева има 99 година, док најмлађи има свега 41 годину. Када је основано, пре 77 година, Удружење је бројало свега 27 чланова, а данас има готово 16.000 чланова од укупно 30.300 пензионера колико их има у Краљеву.

Print Friendly, PDF & Email