Поводом октобра – месеца борбе против карцинома дојке, а у оквиру кампање Подржи да се одржи, Женски центар Милица из Врњачке Бање организовао је караван подршке Дај педалу раку“, уз подршку Института за јавно здравље Србије Милан Јовановић Батут, Министарства омладине и спорта, Траг Фондације, Европског удружења за гинеколошки канцер, бициклистичких и мото клубова, Агенције за безбедност саобраћаја, студентских парламената, градских и општинских завода за јавно здравље и локалних самоуправа кроз које је прошао.

Циљ каравана био је да на свом путу повеже људе из различитих градова Србије, како би заједно, вожњом бицикла, подржали све оне који се боре са овом опаком болешћу и скренули пажњу на важност превентивних прегледа у циљу смањења смртности. Учесници каравана вожњом бицикала демонстрирали су и важност физичке активности и здравих стилова живота у циљу очувања здравља.

Караван је започео пут са Трга Републике у Београду. На путу до Врњачке Бање је прошао кроз Крагујевац, Чачак и наш град.

Град Краљево је пружио подршку овој акцији, дајући допринос подизању свести о овој опакој болести, подржавши све оне који се боре са карциномом и скрећући пажњу на важност превентивних прегледа. Подршку су дали и Завод за јавно здравље Краљево, Савет за безбедност саобраћаја града Краљева, Туристичка организација Краљево и чланови МТБК Чикер, БК Металац и МК Кингс.

Председник Женског центра „Милица“ Весна Бонџић, која је и сама имала карцином дојке пре девет година, истакла је да је циљ каравана да се промовишу превентивни прегледи да би се рак открио на време, да се промовише спорт, нарочито бициклизам, који је посебно за жене после операције идеалан. Идеја каравана је да повеже велике центре, као што је Београд, који има институције и апарате на којима се ради превенција, и општине, као што је Врњачка Бања, у којима се месечно региструје десет оболелих од карцинома, а која нема ни ултразвучни апарат.

„Жени треба омогућити да има где да оде на преглед“, поручила је Бонџићева. Захваливши граду Краљеву што је отворио врата каравану, она је предала симболичну плакету члану Градског већа града Краљева за здравствену заштиту становништва докторки Гордани Стојковић, која је нагласила да сви радимо на истом проблему и на томе да нам свима буде боље.

У име града Краљева, који се активно укључио у кампању, караван и све који су се укључили у акцију, поздравио је заменик председника Скупштине града Краљева и председник ужег сазива Савета за безбедност саобраћаја Ненад Марковић. Он је захвалио краљевачким бициклистима и мотоциклистима који прате караван, а Женском центру „Милица“ и осталим учесницима пожелео добродошлицу кад год да дођу у Краљево. „Начин на који се ви борите против ове болести јесте прави пут – вратимо се физичким активностима“, поручио је Марковић.   

Представник Завода за јавно здравље, специјалиста социјалне медицине Драгана Тендјера-Милићевић, подсетила је на значај здравих стилова живота, физичке активности за очување и унапређење здравља и рехабилитацију свих који се боре са овом тешком болешћу. Она је упутила апел женама да обављају превентивне прегледе јер, како је рекла, „наше жене не оболевају више, али умиру више“.

Подршку је пружило и краљевачко Друштво против рака „Краљица Јелена Анжујска“. Председник Друштва др Маја Башић, уз захвалност каравану на томе што је дошао у Краљево, изразила је наду да ће град Краљево, заједно са суседном општином Врњачка Бања, учинити много на здрављу деце, жена и мушкараца.

Караван је из Краљева кренуо пут Врњачке Бање, где је организована завршна манифестација.
            

Print Friendly, PDF & Email