Караван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција”, покренут са циљем да се грађани широм Србије упознају са основама дигиталне безбедности и писмености, електронским услугама и осталим погодностима које омогућавају нове технологије, а на иницијативу Kабинета председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, свечано је отворен и у Краљеву на централном градском тргу.

Намењен је свим грађанима – од младих који су од рођења изложени дигиталном садржају, преко дигитално спретне генерације Z и њихових родитеља, до грађана којима су дигитални ресурси недовољно познати или доступни. Свима се пружа прилика да се, путем интерактивног програма са најактуелнијим предавачима из ове области, кроз дискусије и разговоре са домаћим инфлуенсерима, упознају са новим праксама и трендовима дигиталног света.

Заменик директора Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу Зоран Мишић је истакао значај тога да се грађани упознају са онлајн услугама које омогућава Канцеларија за еУправу.

„Да би грађанин могао да приступи тим услугама, важно је да постане еГрађанин, да стекне свој електронски идентитет, да отвори налог који то омогућава и, када добије налог, који може да генерише са свог рачунара, да користи услуге или, ако има квалификовани електронски сертификат, да генерише и друге нивое тих услуга. Омогућили смо да тај посао могу да заврше и на шалтерима поште и јединица локалне самоуправе, а сада и на шалтерима банака. Најпопуларније су услуге заказивања термина за личну карту или пасош, као и здравствене услуге везане за ковид, али и еВртић, где је потпуно дигитализовано подношење захтева за упис детета у вртић“, рекао је Мишић.

Према речима Мирка Јанића, државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, дигитална трансформација је донела грађанима значајне користи и тиме им омогућила безбедно дигитално искуство.

„Ми смо са Владом Републике Србије, Кабинетом и са партнерима успели да смањимо јаз између старих и младих, да се и старији описмене на прави начин и почну да користе и компјутере и интернет. Нажалост, мали проценат – 49 одсто жена и 55 одсто мушкараца старијих од 55 година користе компјутер, тачније у протекла три месеца су почели да користе компјутер, али се искрено надам да ће се та бројка повећати“, рекао је државни секретар Мирко Јанић.

Вукашин Гроздић, саветник у Kабинету председнице Владе Ане Брнабић, нагласио је да нам као друштву може претити социјална искљученост у случају да не ухватимо тај талас који носи дигитална трансформација.

„Неопходно је да развијамо дигиталне вештине, дигитална знања – дигиталну писменост, која ће омогућити свим нашим грађанима да постану дигитални грађани. Највећи страх је да ће остати потпуно искључени за функционисање у друштву ако се не покрену и не почну да користе ову технологију, услуге које држава спроводи, а после и приватни и банкарски сектор, који ће постепено прећи на онлајн. То се односи на комуникацију, на трговину, али и на социјални живот и време са пријатељима, дружење и упознавање. Циљ овог пројекта је да се изађе ка грађанима и да се презентују све услуге које је држава већ направила и да се покаже шта још може да користи грађанима у области еТрговине, еБанкарства и других услуга које су дигиталне“, сматра Гроздић.

Градоначелник Kраљева др Предраг Терзић је захвалио председници Владе Републике Србије Ани Брнабић на иницијативи и прилици да се грађани, кроз предавања, упознају са основама дигиталне безбедности, писмености и бројним погодностима које дигитални свет нуди.

„Вештине дигиталне комуникације део су свакодневице, а технолошка писменост подједнако је значајна за основце, средњошколце, за све младе људе, али и за најстарије грађане, којима су дигитални ресурси недовољно познати или недоступни. Као активни учесници друштвеног живота, важно је да и наши најстарији суграђани науче како да на лак начин користе услуге електронске управе, остварe неко право или испунe обавезу путем интернета“, изјавио је Терзић истакавши да у нашем граду извод из матичне књиге рођених, документ из Катастра, Министарства унутрашњих послова… грађани могу да затраже електронски. Како је нагласио, много је лакше потрошити неколико минута на отварање налога на електронској управи него проводити сате стојећи у редовима.

„Млађе генерације, деца од седам, осам, девет или десет година, одрасла су уз мобилне телефоне, уз рачунаре, али људи од 50, 60, 70 година тек у зрелом добу су се сусрели са рачунарима, паметним мобилним телефонима. Зато сви они треба да кажу себи да је боље да проведу неколико сати учећи како да користе рачунар, а не да мисле како то није за њих. Веома ми је драго што су и државни секретар и саветник председнице Владе изјавили да желе да обиђу и старачке домове у Србији и дневне центре, да и старији имају могућност да постану еГрађани“, рекао је др Предраг Терзић.

Краљевчани током овог викенда имају прилику да, кроз предавања, науче како да постану еГрађани, како да купују и продају на интернету, како да безбедно користе интернет, како да буду „дигитални уредници“, али и да схвате како је заправо свако од нас на неки начин постао „медиј“…

Print Friendly, PDF & Email